Uključili se u GIS

Danas su pod vodstvom prof. Katića naši učenici, zajedno s učenicima ostalih srednjih škola grada Požege, prisustvovali predavanju koje su u prostorijama Gimnazije održali studenti s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru. Studenti, koje je predvodio doc. dr. sc. Ante Šiljeg, održali su predavanje kojemu je cilj bio osvijestiti mlade o važnosti i korisnosti GIS-a, odnosno geografskog informacijskog sustava.

GIS je sustav za upravljanje prostornim podacima i osobinama pridruženih njima, tj. to je računalni sustav sposoban za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija. Taj sustav je jako koristan i potreban jer, kao što su nam studenti prikazali, možemo vidjeti kako će npr. porast razine mora utjecati na obalu Hrvatske ili neke druge zemlje. Također možemo odrediti koje je područje u Hrvatskoj povoljno za uzgajanje vinograda ili vrlo lako odrediti stanište neke životinje, kao što su npr. zadarski studenti odredili stanište divlje svinje na području oko njihova grada. Iz cjelokupnog predavanja mogli smo uvidjeti važnost GIS-a za razvoj gospodarstva te obranu od elementarnih nepogoda odnosno podizanja razine mora.

Danas smo se upoznali s osnovama i funkcijama GIS-a, a u skoroj se budućnosti nadamo da ćemo i mi postati dio toga važnog i korisnog projekta.