Fortes fortuna iuvat

DSC_2897Katolička gimnazija u Požegi tradicionalno je domaćin županijskog natjecanja iz klasičnih jezika, a upravo se ono održalo danas u organizaciji prof. Nade Lodete i prof. Ivane Drmić. Osim učenika naše škole sudjelovali su i učenici Srednje škole Pakrac zajedno sa svojom mentoricom Barbarom Rožman. Izazovu natjecanja prethodio je program dobrodošlice školskoga zbora te nastupom članice dramske družine Romane Ronta, učenice 3.a razreda, koja je utjelovila lik krčmarice Mirandoline Carla Goldonija. U ime domaćina prisutne je pozdravila prof. Lodeta podsjećajući kako je ovo skup koji promiče znanje, klasične jezike, ali je i poticaj na promicanje europske baštine.

DSC_2896Fortes fortunat iuvat ili „po naški“ sreća prati hrabre izreka je koja bi se danas mogla odnositi na dva laureata ovogodišnjeg natjecanja, Brunu Čičeka, učenik 3.a razreda, koji je ostvario 1. mjesto u dvije kategorije – latinski i grčki jezik za klasične gimnazije. Slijedi ga Mijo Radić iz istog razreda s osvojenim 2. mjestom u obje kategorije. Natjecati se u dvije kategorije s pauzom od svega dva sata velik je izazov i hrabrost koji su naši klasičari hrabro prihvatili. U kategoriji latinski jezik za klasične gimnazije sudjelovali su još i maturanti Jelena Dorić, Ivan Mitrović, Luka Gazilj i Ivona Rajić. Ružica Bošnjak i Matija Kaurinović predstavljale su nas u kategoriji općih gimnazija, a osvojile su 3. i 4. mjesto.

DSC_2898Zadovoljni i ponosni na još jedno uspješno održano Županijsko natjecanje iz klasičnih jezika i postignute rezultate, čestitamo svim natjecateljima i njihovim mentorima na uloženom trudu. Podsjećajući da scientia nobilitat (znanje oplemenjuje) i, kao što je rekao Ciceron, scientia prodest (znanje koristi), vjerujemo da ćemo još mnogo godina biti domaćini ovakvoga festivala znanja.