KG u kolažu

Stručno pred strukom

15281834_10211079393764989_1555334746_nOvih dana smo otkrili da su naši mladi biolozi i prije no što su posjetili Odsjek za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ipak održali jedno predavanje i to pred strukom za kojom su godine rada u školi. Radi se o predavanju na kojem je naša maturantica Ana Maria Mandić predstavila priču o Beliju, najmanjem gušteru u Hrvatskoj, profesorima biologije i kemije na Županijskom stručnom vijeću za osnovne i srednje škole. Predavanje i izložba održani su u 30. studenoga u prostorima Gimnazije Požega.

U.P.

Stolni kalendarčić s budućim ikonama KG-a

DSC_0773Poznato je da je naša Škola u aktivnoj i produktivnoj suradnji s JU Park prirode Papuk, od prvih naših izleta drugih razreda na Papuk, preko prvih projekata i suradnji oko zaštite ivanjskoga rovaša pa sve do naše putujuće izložbe s predavanjima pod nazivom Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj? Nedavno smo u razgovoru s prof. Barišićem DSC_0828saznali da se projekt nastavlja i to uključivanjem škola iz Hrvatske i Slovenije koji će imati priliku posjetiti i našu Školu i prvi geopark u Hrvatskoj, Papuk. Plod te dobre suradnje je i ovogodišnji kalendar koji je dala izraditi JU PPP a na kojem se nalazi i fotografija s našim budućim mladim biolozima koji nastavljaju dobru praksu svojih starijih kolega. Snimajući ljepote Papuka, objektiv papučkog rendžera uhvatio je Ivu Budimir, Filipa Kovačića i Filipa Holjevca u vožnji kanuom po prekrasnim jezerima na poznatom izletištu Jankovac. Njihova se fotografija nalazi na ovogodišnjem kalendaru koji možete vidjeti u prilogu. Ako to baš želite, a u to ne sumnjamo, svoj primjerak ovogodišnjeg kalendara s našim pustolovima možete zatražiti kod prof. Barišića.

U.P.

Zimska škola arheologije

Dok su se maturanti 4.b razreda i njihovi gosti 24. veljače nestrpljivo pripremali za svoju maturalnu večeru, u školi je u isto vrijeme započela četvrta po redu Zimska škola arheologije u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije.

fotka164929Kao i svih godina, ciljana skupina zbog koje se i organizira ovakav vid predavanja i radionica bili su učenici osmih razreda osnovne i učenici srednjih škola. Ni ove godine predavači nisu bili ništa manje atraktivni kao i prošlih godina, npr. Hrvoje Potrebica, profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i Ivan Radman, viši kustos u Arheološkom muzeju u Zagrebu, tako da možemo reći da je organizacija i ove zimske škole bila na zavidnoj razini. Ovogodišnja tema kojom su se predavači predstavili mladoj publici bila je Rim I, preciznije, materijalnom rimskom kulturom i arhitekturom čije tragove nalazimo na našem području. S ciljem popularizacije arheologije, ali i razvijanja odgovornog ponašanja i svijesti o kulturnoj baštini našega kraja, učenicima su prikazane nove, moderne tehnike kojima se u 21. st., unatoč predrasudama, bave arheolozi. Najavljen je i međunarodni projekt kojem bi središe bio Kaptol, a u koji bi se uključili učenici iz Austrije, Mađarske, Slovenije i, naravno, Hrvatske.

U.P.

Regionalno loptanje u Brodu

DSC_0060Ova godina bit će zapamćena po zapaženim nastupima naših sportskih reprezentacija na regionalnim natjecanjima. Tako su naše badmintonašice izborile nastup na državnoj smotri u Poreču, a ovih su se dana naše košarkašice predvođene samo dvjema profesionalkama, Martinom Pandža-Brnić i Teodorom Sakoman, na regionalnom natjecanju u Brodu ogledale s puno jačim ekipama iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Nažalost, djevojke su u obje utakmice izgubile od djevojaka iz Đakova i Vinkovaca u čijim su sastavima gotovo sve profesionalne košarkašice. Pehar je ipak otišao u Brod i to u pobratimsku franjevačku Klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti. Naravno, i ovu je ekipu u Sportskoj dvorani Vijuš u Brodu vodio prof. Raguž koji je kao i dosada zadovoljan angažmanom svojih reprezentativki.

U.P.