XXX. Državno natjecanje iz poznavanja klasičnih jezika u Skradinu

IMG_20170405_174538_141 „Da je klasičar biti lako, klasičar bi bio svatko.“ reče jednom neki N. N. Ponosni na poziv za sudjelovanje na državnom natjecanju iz latinskog jezika, tim u sastavu Brune Čičeka, učenika 3.a razreda i mentorice Ivane Drmić, krenuo je u ranim jutarnjim satima 29. ožujka putem drevne Scardone. Nakon višesatne vožnje autobusom s ekipom iz Slavonije, po dolasku u živopisno mjestašce današnjeg Skradina, uslijedio je smještaj i samostalno razgledavanje grada. Uske uličice, tvrđavica povrh grada i komadić velebne rijeke Krke poželjeli su nam dobrodošlicu.

U poslijepodnevnim satima prisustvovali smo službenom otvorenju jubilarnog 30. državnog natjecanja iz klasičnih jezika. Uz bogat poetsko-dramski program otvorenja pozdravnu riječ uputili su skradinski gradonačelnik, ravnateljica Osnovne škole „Skradin“ (koja nam je bila domaćin) i članovi Državnog povjerenstva natjecanja. Tulum je mogao početi. Ili možda ne? Umorni od puta i u iščekivanju sutrašnjeg natjecanja, bacili smo se u carstvo snova.

IMG_20170330_150427„Dan D“ pao je na 30. ožujka. Entuzijazam, ali i strah prisutni su bili na oba fronta. Bruni prvo sudjelovanje na toj razini natjecanja, a profesorici Ivani ponos i nostalgija za učeničkim danima, rezultirali su kiselim izrazima lica. Dok su se natjecatelji iz cijele Hrvatske znojili s latinskim i grčkim rječnicima, mentori su posjetili otok Visovac. Ali izletima tu nije bio kraj. U poslijepodnevnim satima, mentori i učenici posjetili su Nacionalni park Krka. Već umorni i nestrpljivi oko rezultata natjecanja, vratili smo se u Skradin. Gomila učenika i profesora kao stampedo nahrupila je na liste s rezultatima. Naš Bruno osvojio je izvrsno 10. mjesto u kategoriji latinski jezik za klasične gimnazije. Konkurencija se pokazala opakom, ali i mi smo se pokazali dostojnim protivnicima.

Posljednji dan posjetili smo Bribir, utvrdu knezova Šubića-Zrinskih te Šibenik, u kojem smo imali vremena ručati i prošetati se. Puni dojmova, okupani morskim zrakom i suncem, bogatiji za jedno neprocjenjivo iskustvo, pošli smo u Slavoniju. I jednostavno smo znali, ovu avanturu želimo ponoviti!