Do znanja na zabavan način

Svi znamo onu poznatu „Na mladima svijet ostaje.“ i svi se slažemo da su djeca i mladi budućnost cjelokupnog čovječanstva. Da bi ta budućnost bila što kvalitetnija i sigurnija, potrebno je na te iste mlade prenijeti dosadašnja znanja te ih potaknuti na daljnja otkrivanja, spoznavanja i usavršavanja. Upravo je to i bio cilj naše Škole koja je današnjom Olimpijadom željela svim budućim srednjoškolcima s prostora Požeško – slavonske županije (a i šire) pokazati i ponuditi ono najkvalitetnije od svoga obrazovanja, ali i odgoja.

DSC_8857Pozivu na prvu Olimpijadu odazvalo se 14 peteročlanih ekipa iz sedam osnovnih škola – iz Čaglina, Trenkova, Velike i svih četiriju požeških škola. Natjecatelji su se zajedno sa svojim domaćinima okupili na Trgu sv. Terezije, a ispred katedrale i škole domaćina. Svečanom programu otvorenja, koji je vodila naša maturantica Valentina Pavličević, prisustvovali su zamjenik župana za društvene djelatnosti g. Ferdinand Troha i pročelnica za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije gđa Vesna Vlašić. Program je otvorio ravnatelj Ivica Bedeničić koji je pozdravio osnovnoškolce, naše gimnazijalce koji su nazočili otvorenju te sve prisutne.

Mimohod, olimpijski plamen, natjecanje u kvizu

Svečanost se nastavila mimohodom svih natjecatelja i paljenjem olimpijskoga plamena, a našoj maturantici Mariji Franjić pripala je čast optrčati krug oko novouređenog trga te na taj način i simbolično otvoriti ovu našu prvu olimpijadu u poznavanju antičke kulture. Recimo i to da je mimohod pratio nastup brass kvinteta učenika Glazbene DSC_8872škole Požega. Nakon svečanog otvorenja, natjecatelji su se zaputili u Dvoranu sv. Terezije Avilske gdje je uslijedio prvi dio natjecanja u znanju za koje su se učenici pripremali prema zadanim skriptama. Kviz je organiziran na inicijativu profesorice grčkog jezika Nade Lodete te profesorice latinskog jezika Ivane Drmić. Učenici su odgovarali na trideset pitanja vezanih uz antičku književnost, umjetnost, povijest te kulturu koja je osmislio g. Tomislav Bleiziffer, poznati požeški pub kvizaš. Kao i obično, bilo je i lakših i težih pitanja, a osmaši su se mogli pripremati prema skripti koju su dobili od KG-a. Svaka grupa je imala svoga „anđela čuvara“ – jednog našeg učenika koji je stalno bio uz njih i pazio na ispravnost provedbe natjecanja. Za ispravljanje testova bilo je zaduženo stručno povjerenstvo koje su činili g. Tomislav Bleiziffer, prof. Katić, prof. Lodeta, prof. Drmić te Mijo Radić, učenik našeg 3.a razreda. U prvom dijelu natjecanja najbolje su se iskazali učenici OŠ Stjepana Radića iz Čaglina. Program u Dvorani sv. Terezije Avilske zatvorili su članovi dramske družine Katoličke gimnazije predstavom Kabanica kojom su sudjelovali, ali i zatvarali državnu smotru LiDraNo.

Natjecanje u tradicionalnim sportovima

Nakon kviza, druženje i natjecanje nastavilo se na Sportsko-rekreacijskom centru Požega gdje su se osmaši natjecali u pet tradicionalnih sportskih disciplina – skakanje u vrećama, potezanje konopa, bacanje kamena (medicinke) s DSC_8920ramena, utrka za djevojke na 60m te utrka za mladiće na 192m. Iako je prije svega cilj ove prve Olimpijade bio na jednom mjestu okupiti sve osmaše zainteresirane za svijet antike, nije izostao i onaj natjecateljski duh i želja za pobjedom. Na koncu su se kao sveukupni pobjednici nametnuli učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Velike koji su nagrađeni godišnjom kartom na požeškim bazenima i ulaznicama za Cinestar. Drugi su bili predstavnici OŠ Dobriše Cesarića iz Požege koji su pak ostvarili besplatnu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici Požega i ulaznice za Cinestar, dok su brončanu medalju ponijeli učenici Katoličke osnovne škole iz Požege i, također, ulaznice za Cinestar. Nagradama ovdje nije bio kraj jer su nagrađeni i učenici koji su ostvarili 4. i 5. mjesto koji će se počastiti pizzom po izboru u pizzeriji Bolte.

Nadamo se da se vidimo nagodinu

U razgovoru s natjecateljima doznali smo da su se po prvi puta susreli s ovakvim tipom kvizaškoga natjecanja koji im se jako svidio, a posebno im je bilo drago što su sreli stare prijatelje i poznanike te obnovili osnovnoškolska prijateljstva. Naravno, upravo ta poznanstva i prijateljstva imaju priliku nastaviti i razvijati upravo u klasičnom ili općem smjeru naše škole već iduće godine.