Završen prvi međunarodni eko-kamp “Belli”

Prvi međunarodni eko-kamp „Belli“ koji je organizirala Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi danas je završnim programom u Dvorani svete Terezije Avilske dobio i svoj epilog. Pred svim učenicima i djelatnicima škole, ali i gostima, 18813326_1572236769462054_8645291652863711724_npročelnicom Ureda za društvene djelatnosti županije gđom Vesnom Vlašić, predstojnikom Ureda za Katoličke škole vlč. Ivicom Žuljevićem i okupljenim medijima, prezentiran je uspješno ostvaren petodnevni program prvoga eko-kampa smještenog u Velikoj. Program je osmišljen i realiziran u suradnji s Parkom prirode Papuk i Hrvatskom herpetološkom udrugom Hyla, a pod pokroviteljstvom Požeške biskupije koja je dodijelila na korištenje Dom sv. Augustina u Velikoj te tvrtke Velički kamen koja je omogućila jednodnevni izlet u Viroviticu, Pakrac i daruvarski vodeni park Aquae Balissae.

Današnji program koji je ujedno bio i javna evaluacija ovoga projekta otvorili su ravnatelj Katoličke gimnazije prof. Ivica Bedeničić i prof. Ivana Arambašić, voditeljica projekta, koji su se u svome obraćanju zahvalili svima koji su sudjelovali u uspješno ostvarenom prvom eko-kampu „Belli“ koji će, nadaju se, postati 18767390_1571133899572341_3916611340335960563_ntradicijom i zaštitnim znakom ove škole. Istaknuli su da bi projekt puno teže bio ostvaren bez pomoći pokrovitelja, a ponajviše bez zauzetosti profesora i njihovih timova učenika koji su bili uključeni u realizaciju ovoga projekta, a to su prof. Frano Barišić, prof. Josip Katić, prof. Marijan Pavelić, prof. Stefan Bunjevac i prof. Vera Ćuže-Abramović. Zahvalili su i na povjerenju školama-prijateljima koje su se odazvale njihovu pozivu i tako dale onaj osnovni smisao ovom projektu koji je prije svega geografsko-biološkog karaktera, ali i duhovno-prijateljskoga karaktera kojim su ovi mladi ljudi svima pokazali da se moramo izdići iznad često nam nametnute i zamagljene perspektive. Oni su to i dokazali svojom suradnjom i iskazanim zadovoljstvom nakon pet dana zajedničkog boravka i rada u ovom multietničkom i multikonfesionalnom kampu.

Svojim prezentacijama svega doživljenoga gosti iz Slovenije (Škofijska gimnazija iz Vipave), Bosne i Hercegovine (Katolički školski centar „fra Petar Barbarić“ iz Travnika) te Zagreba (Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“) okupljenima su predstavili četiri dana bogate terenske nastave na području 18740468_1571135229572208_9011978082683005979_nprvoga hrvatskog geoparka Papuk i time i službeno zaključili svoj boravak u Požegi. Prisutnima je prikazan program koji je za cilj imao predstaviti grad domaćina, ponuditi duhovni i društveni programa u Domu sv. Augustina u Velikoj, provesti dvodnevno kampiranje u novootvorenom Kampu Duboka u Velikoj čiji su prvi kamperi bili upravo sudionici ovoga projekta, organizirati planinarenje i radionice na Mališćaku i Jankovcu gdje su imali priliku koristiti veliku novu konferencijsku dvoranu JU Parka prirode Papuk, potom posjet Virovitici gdje im je domaćin bio gradonačelnik Ivica Kirin te virovitička Katolička klasična gimnazija, Pakracu u kojem su posjetili prvu hrvatsku kovnicu novca slavonski banovac, pravoslavni hram sv. Trojice i vladičanski dom kojim upravlja otac Đorđe, i za kraj priuštiti okrjepljujuće kupanje u vodenom parku u Daruvaru. Na kraju programa prikazana je reportaža o eko-kampu koji je vjerno zabilježila i pripremila TV-sekcija škole.

Prvi eko-kamp Katoličke gimnazije uspješno je završen na zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji i svih onih koji su ga svojom blizinom podržali. Ovaj projekt vjerskih škola iz triju zemalja-susjeda mogao bi postati modelom dobre i uspješne suradnje i na nekim drugim višim društvenim, a vjerujemo i vjerskim i političkim razinama.