Svjetski tjedan svemira

svemirVeć treću godinu zaredom u Katoličkoj se gimnaziji obilježava Svjetski tjedan svemira. Tim povodom održat će se 9. listopada 2017. u 13 sati u Dvorani sv. Terezije Avilske predavanjae mr. sc. Ivana Romštajna na temu “Istraživanje novih (i onih od ranije poznatih) svjetova”.

Sažetak o predavanju

Potraga za planetima oko drugih zvijezda trajala je više od stotinu godina, a nekoliko otkrivenih mogućih kandidata je kasnije bilo opovrgnuto uslijed raznih grešaka u mjerenjima i u optičkim sustavima teleskopa. Međutim, razvojem tehnologije i preciznih mjernih uređaja konačno su u posljednjih dvadesetak godina otkriveni planeti oko drugih zvijezda. Detaljnije će biti rečeno o do sada najuspješnijoj metodi otkrivanja planeta oko drugih zvijezda – metodi tranzita.

Što možemo reći o tim novim svjetovima? Jesu li oni slični Zemlji? Ima li života na njima? Za sada smo otkrili nekoliko planeta po dimenzijama i masi sličnih Zemlji koji se nalaze u tzv. nastanjivoj zoni oko svojih zvijezda. Ima li života na njima za sada nam je nepoznato – ali ne  zadugo. U proljeće 2019. g. je planirano lansiranje Svemirskog teleskopa James Webb koji bi nam mogao odgonetnuti sastav atmosfere barem najbližih od tih svjetova. U predavanju će biti detaljnije riječi o načinima i mogućnostima spoznaje fizičkih karakteristika i eventualne nastanjivosti tih dalekih novih svjetova.

Ali i u našem Sunčevu sustavu ima zanimljivih od ranije poznatih svjetova. Pluton je do prije dvije godine bio i za najveće teleskope samo jedva razlučivi disk na nebeskom svodu, a sada, zahvaljujući letjelici New Horizons znamo detaljno kako izgleda njegova površina i koji se geološki procesi tamo događaju.

No kakvo bi to bilo istraživanje bez da ljudi stupe nogom na te svjetove. Nakon gotovo 50 godina od posljednjih letova čovjeka na Mjesec u planu su nove ekspedicije. U predavanju će biti riječi o planovima NASA-e, Space X-a i Lockheed Martina o istraživanju Mjeseca i Marsa svemirskim brodovima s ljudskom posadom.