Bratovština sv. Jurja iz Samobora u duhovno-rekreacijskom posjetu Požegi

Na inicijativu istaknutih članova Bratovštine sv. Jurja iz Samobora, g. Dragutina Novosela i Vlade Trčaka, Bratovština je s predsjednikom g. Stjepanom Biberom pohodila Požegu u subotu 21. listopada 2017.

Ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi s veseljem se prihvatio domaćinstva njihova gostovanja, dočekao ih u našoj školi, izložio program boravka i prepustio vodstvu svojih profesora.
Zahvaljujući susretljivosti prečasnog Ivice Žuljevića organizirana je misa u kripti Katedrale (uoči blagdana sv. Ivana Pavla II.), razgled Katedrale (misu i ulogu vodiča preuzeo je vlč. Marijan Pavelić). Nakon toga je gospođa Nikolina Mandić (rutinirano i profesionalno) provela Samoborce našim „požeškim biserom“ – Dijecezanskim muzejem.
Šetnju gradom i tumačenje najpoznatijih spomenika (posebno uključivši sv. Lovru) nastavio je vlč. Pavelić.

Nakon dvosatnog (intenzivnog) boravka odlazimo na Jankovac praćeni i vođeni izvrsnim profesorskim dvojcem: prof. Josipom Katićem (povijest i geografija požeštine) i prof. Franom Barišićem (biologija i odlike Papuka). Prekrasan Papuk i spuštanje u Podgorje gdje nam je dobrotom g. Zime i g. Mesića Veleučilište u svojem podrumu organiziralo degustaciju i nezaboravnih sat i pol vremena posvećenih vinskoj kapljici.

Na kraju, poslije obilne, raspjevane i dobrog raspoloženja prepune večere Samoborci prepuni dojmova odlaze u svoj „Sanobor“, a nama ostaje za prenijeti njihovu zadivljenost našim gostoprimstvom, velebnim djelima naše Biskupije, dobrom kapljicom, prekrasnom prirodom, jedinstvenom hranom i divnim Požežanima!

Možda nam je češće potrebno takvih skupina da i sami dublje proniknemo u darove koji su nam dani na upravljanje (na duhovnom i materijalnom planu) u našoj Požegi!