Susret prvih s glumicom i književnicom Vlastom Golub

Susret prvih s glumicom i književnicom Vlastom Golub

Predstavljanje knjige O ljubavi, spletkama i svemu pomalo

DSC_4981Povodom Mjeseca hrvatske knjige ovu su se srijedu, 9. studenog, učenici naših prvih razreda odazvali pozivu ravnateljice Gradske knjižnice Požega Aleksandre Pavlović na predstavljanje knjige O ljubavi, spletkama i svemu pomalo virovitičke iskusne glumice i novopečene književnice Vlaste Golub. Budući da je upravo za naše učenike upriličen susret s književnicom oni su imali priliku iz prve ruke dobiti odgovore na sva pitanja kako o knjizi tako i o samom procesu nastajanja iste.

Simpatična spisateljica koja je diplomirala na Filozofskom fakultetu, a danas radi u virovitičkom kazalištu, kaže kako je ovo njena prva knjiga, ali da na njoj ne misli stati. Za svoj prvijenac, knjigu čiji su glavni protagonisti mlađi tinejdžeri Jaga, Dora, Nina i dr., Vlasta Golub osvojila je nagradu Zvonko, koja se dodjeljuje u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa. Saznali smo da je roman pomalo autobiografski jer je spisateljica temu pronašla u svojoj okolini (svome malome gradu) i iskoristila neke događaje i motive iz vlastitog i života svoje obitelji (ono što je njaproživljenije). Knjigu je pisala u prvome licu i u prezentu upravo iz razloga da bude bliskija našim tinejdžerima koji bi se općenito u književnim djelima trebali pokušati identificirati s književnim likovima.

Roman, između ostalog, govori o odrastanju i tinejdžerskom pogledu na sebe i svijet, problemu samopouzdanja, DSC_4987glazbi koja nije i ne bi trebala biti turbofolk, važnosti prijateljstva, mladenačkom pogledu na zaljubljivanje, važnosti komunikacije… Spisateljica je našim tinejdžerima posebno naglasila upravo važnost komunikacije između roditelja i tinejdžera koja može spriječiti da manji problemi, pa i incidenti koji se, nažalost, u školama pojavljuju, ne prijeđu u psihičko nasilje koje nekada može biti teže od fizičkog. Naime, dramu u život mlade, samozatajne i nesigurne junakinje Jage unosi pismo koje dobiva za Valentinovo, ali koje nije ljubavno već, rekli bismo, hejtersko. Vlasta Golub tako promišlja o problemu o kojem treba govoriti i nudi rješenja kako se s takvim situacijama treba nositi.

Budući da je, kako je sama rekla, već 25 godina aktivna u kazalištu, njena se glavna junakinja Jaga, inače izvrsna u školskom literarnom izražavanju, odlučuje napisati dramski komad u kojem nastoji prikazati svoj život i pretpostaviti neka moguća razrješenja situacije u kojoj se ne želeći našla. Iako je tema dosta ozbiljna, autorica ju je prožela humorističnim scenama i likovima koji djelo čine još ugodnijim i čitljivijim.

DSC_4994Naše učenike zanimalo je priprema li još koju knjigu i hoće li biti slične tematike na što je književnica odgovorila da je u pripremi knjiga koja ponovno govori o raznim društvenim i socijalnim problemima, a prilagođenija je srednjoškolskom uzrastu. Gospođa Golub nije mogla odoljeti a da s našim učenicima ne podijeli svoja čitalačka iskustva iz djetinjstva i mladosti koja su joj koristila u stvaranju ove knjige u nastajanju a koja već ima svoj radni naslov Eva, mala žena.

Knjiga O ljubavi, spletkama i svemu pomalo može se posuditi u Gradskoj knjižnici Požega. Knjiga je to koja se lako čita, a kada ju jednom uzmete u ruke, nećete ju moći ispustiti dok ne saznate tko je napisao to fatalno pismo koje je glavna junakinja romana dobila za Valentinovo.