Profesionalni novinar analizirao radove TV sekcije

Članovi školske TV sekcije imali su čast ugostiti video novinara Alana Nedelu koji radi u požeškom dopisništvu Hrvatske Radio Televizije. Nedela se već gotovo dvadeset godina bavi snimanjem, montažom i video novinarstvom te je svoje iskustvo samoinicijativno odlučio podijeliti s gimnazijalcima čiji je rad primijetio prilikom konferencije o svetkovini Božića u Požeškoj biskupiji.

Na početku susreta gimnazijalci su ukratko predstavili plodove svoga dvogodišnjeg rada: reportaže, BlicTest, Nescio i adFontes, a nakon toga g. Nedela je dao svoje stručno mišljenje. Pohvalio je raznolikost sadržaja, odabir tema i tehničku izvedbu koja se odnosi uglavnom na snimanje i montažu, ali je ukazao i na neke nedostatke koji bi se mogli popraviti. Budući da je područje njegova rada informativni program HRT-a, većina njegovih opaski odnosila se na vijesti i reportaže TV sekcije. Primijetio je kako u reportažama nedostaju krupni kadrovi i početne najave. Tradicionalno video novinarstvo nikada ne stavlja prvi kadar u pokretu ili dvije pokretne scene za redom. Kada se određena scena povećava uvijek potrebno na početku i na kraju zadržati se u statici te se prilikom određenih izjava u pravilu ne povećava slika. Također je pokazao na koji se način snimaju izjave i uputio reportere gdje trebaju stajati u odnosi na snimatelja i osobe od koje uzimaju izjavu.

Naposljetku je pokazao nekoliko primjera reportaža koje je sam radio kao priloge za različite informativne emisije HRT-a. Na samom kraju ovoga praktičnog susreta voditelj TV sekcije Marijan Pavelić zahvalio je gostu za dolazak i korisne sugestije, a g. Nedela je obećao daljnju podršku i suradnju.