Prvi posjetili Udrugu OSI Požega

DSC_0011Povodom obilježavanja Dana oboljelih od cerebralne paralize učenici 1.b razreda sa svojom razrednicom Sanjom Pršom posjetili su 4. listopada Udrugu osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije. Ondje su ih primili predsjednica udruge gđa Jelosavka Jakovljević, tajnik Tomislav Škoda kao i dvoje korisnika, Marija Perić i Pejo Maras, predsjednik Boćarskog kluba „Nada“.

 

 

DSC_0051Na početku susreta predsjednica Udruge održala je kratko predavanje na temu cerebralne paralize, a svjedočanstvo života jedne obitelji koja ima člana oboljelog od te opake bolesti prenio je g. Pero Perić, otac članice udruge Marije Perić. Učenici su također mogli čuti kako se život s cerebralnom paralizom, iako težak i prepun prepreka, može itekako ostvariti u punini. Tako je Pejo Maras, član koji boluje od mišične distrofije, progovorio o Marijinom životnom putu i to kako je kroz svoj sportski angažman – boćanje – učinila svoj život bogatijim. Naime, Marija je također bila član Boćarskog kluba “Nada”te je na ekipnim državnim natjecanjima u boćanju za osobe s invaliditetom predvodila taj klub do osvajanja brojnih odličja.

DSC_0035Gospođa Jakovljević aktivni je član udruge kroz koju nam žele pokazati život gotovo 670 članova od kojih je samo 150 aktivnih koji djeluju u zajednici. Ostali članovi, nažalost, zbog težine invaliditeta i starosti nisu aktivni koliko to žele biti. Sama Udruga djeluje od 1990. s ciljem da pokaže kako žive oboljeli od cerebralne paralize, ali i drugih invaliditeta.

Nakon ovog posjeta shvatili smo koliko su naši problemi zapravo ništa u usporedbi s problemima s kakvima se susreću osobe s invaliditetom. Osim što su suočeni sa svojim invaliditetom, problemi su i kod nabave odnosno financiranja pomagala poput kolica, problem je i kod osobnog asistenta koji im je na raspolaganju samo 4 sata dnevno, a uz to nemaju neki određeni prostor odnosno mjesto gdje bi se međusobno družili. Najviše su me dirnule njihove životne priče i sve ono što su prošli i što prolaze u svom životu, posvjedočila nam je Antonija Nigović, učenica 1.b razreda, nakon posjeta Udruzi OSI Požega.

Zaključak izlaganja je bio da uz podršku roditelja, obitelji, zajednice, vladajućih struktura i profesionalaca, djeca i odrasli s cerebralnom paralizom mogu voditi zdraviji i ispunjeniji život.