Ohrabri se!

47687233_2249395355079522_2549060182483140608_nSvakim danom i svakom godinom Škola nam se bogati i raste i na odgojnom i na obrazovnom planu, ali ne zaboravlja na svoj poziv da u buci i vrevi modernoga vremena barem pokuša mladom čovjeku – učeniku – približiti vrijeme u kojem se nalazi i vjeru kojoj pripada a koju su ispovijedale generacije stoljećima prije njih. Mnogi bi se složili da je vrijeme u kojem već jesmo, advent, najljepše doba u godini od kojega je jedino ljepše božićno vrijeme koje došašće i najavljuje. Radujemo se dolasku Božića, maloga Boga, a velikoga kralja. Mnogo nam toga pokušava ako ne uzeti, a onda barem zasjeniti ono što Božić jest i ono što mi uistinu čekamo, pa slavimo, pa čestitamo… Stoga je i ovoga adventa organizirana duhovna obnova za učenike naše škole na temu  „Kako raditi na samopouzdanju i sačuvati vjeru u modernom društvu“.

47683141_2249395608412830_1627619990448373760_nDuhovnu je obnovu predvodio vlč. Mario Brkić, mladi i talentirani župnik u Sarvašu, mjestu pokraj Osijeka. Vlč. Brkića je na početku susreta u Dvorani sv. Terezije Avilske pozdravio i predstavio vjeroučitelj Marijan nakon čega je voditelj duhovne obnove na temelju primjera iz vlastitoga iskustva i iz rada s mladima progovorio o nekim konkretnim problemima s kojima se mladi danas susreću, bili oni svjesni toga ili ne. Ohrabrio ih je spoznajom da svatko od njih ima samopouzdanja samo ga treba probuditi, ražariti i ojačati, a sve je to lakše i kroz vjeru kojom se lakše kroči modernim vremenom.

S vlč. Mariom razgovarali smo (Leonarda i Jacinta) prije same duhovne obnove budući da je o njemu malo tko išta znao.

Odakle ste?

  • Iz Slavonskog Broda.

Gdje ste išli na fakultet i koji smjer?

  • Na fakultet sam išao u Đakovo. Bio sam na bogosloviji u Đakovu, a kasnije sam dvije godine bio u Rimu na poslijediplomskom studiju gdje sam studirao dogmatsku teologiju.

Koliko ste dugo svećenik i odakle želja za ređenjem?

  • DSC_0726 (1)Svećenik sam pet godina i pet mjeseci. Odakle želja za ređenjem? U početku nisam htio biti svećenik, ali sam kasnije vidio da ima nešto što me privlači u crkvu, što me privlači Bogu. Volio sam biti u crkvi, volio sam ministrirati, čitao sam, svirao, pjevao. Župnik je vidio da bih mogao biti svećenik i tako je u meni poziv polako rastao, a konačnu odluku sam donio u četvrtom srednje. U srednju sam školu išao u Osijek i tamo sam bio u jednoj župi. Tamo je bio mladi kapelan koji je bio jako povezan s nama mladima. I tako, malo po malo on me ohrabrio da odgovorim na taj poziv koji sam osjećao u sebi.

Držite li inače duhovne obnove ili je ovo privilegij za naše učenike?

  • Možemo reći da je ovo privilegij. Prvi put držim duhovnu obnovu u nekoj školi, nisam do sada vodio duhovne obnove.

Što mislite kako će reagirati učenici na Vašu duhovnu obnovu?

  • Ja se nadam da će ih motivirati na kreativnost, na rad na sebi jer čini mi se da mladi danas imaju problema sa samopouzdanjem. Svi se oslanjamo na druge, uspoređujemo se s drugima, a zaboravljamo da i mi nešto vrijedimo.

47575117_2249395265079531_4684294789913378816_nImate svoj profil na Youtubeu i na njemu obrađujete pjesme kao što su Oliverova Molitva za Magdalenu i Sve još miriše na nju Parnog valjka. Na okupljanjima mladih pjevate i svirate. Mislite li da to ima utjecaj na mlade?

  • Ja jako volim glazbu, glazba je moj život. Ja se kroz glazbu izražavam i ono što ja jesam najbolje mogu pokazati kroz glazbu. Pjevanje zabavnih pjesama, pop pjesama je ono što volim, a isto tako bavim se i duhovnom glazbom, pišem duhovnu glazbu, pjevam i nastupam. Glazba mi je jedan jako drag dio života.

Koje su najčešće teme duhovnih obnova i što je zapravo duhovna obnova?

  • DSC_0735Teme uvijek ovise o voditelju, što voditelj odabere i što voditelj misli da je prikladno za skupinu pred kojom se on nalazi jer svaka skupina zahtjeva neku drugu temu koja njih zanima. Svrha duhovne obnove je da obnovimo svoj duh. U životu se svašta nakupi, budemo depresivni, ljuti, a duhovna obnova je vrijeme koje čovjek treba posvetiti sebi da se da tako kažem resetira u duhovnom smislu da skupi snage i motivacije da krene dalje s Isusom Kristom.

Foto: Karlo Bleiziffer