VEČER MATEMATIKE

U četvrtak 6.12.2018. u Katoličkoj gimnaziji i Katoličkoj osnovnoj školi održana je već tradicionalna Večer matematike koju organizira Hrvatsko matematičko društvo, a u našoj školi posebno su zaslužni profesorice Sanja Prša i Katarina Soldo Obućina te profesor Leonardo Đaković. Ovaj događaj organiziran je prije svega za naše učenike koji su se odazvali pozivu na druženje uz zajedničko rješavanje zadataka. Njima su se, pogotovo osnovnoškolcima, pridružili i roditelji, dok su voditelji radionica bili sami učenici.

Učenici naše škole zajedno sa svojim mentorima pripremili su 15 radionica za koje su se dosta dugo pripremali, rekla nam je prof. Sanja Prša. Uz već postojeće radionice Hrvatskog matematičkog društva, neke su radionice osmislili sami profesori, objasnila je prof. Prša te dodala da je ove godine odaziv bio nešto slabiji jer je vrijeme ispita kojima su učenici zasigurno opterećeni.

U osnovnoj je školi pak pripremljeno čak 85 radionica za one najmlađe, od predškolaca i vrtićaraca pa do onih na pragu srednje škole objasnila nam je prof. Martinom Lovrić koja je jedan od glavnih organizatora Večeri matematike u osnovnoj školi.

Neizostavni dio svake Večeri matematike jesu voditelji radionica pa smo neke pitali za što su oni konkretno zadužani. Tako je Luka Marjanović, učenik 2.a razreda bio zadužen pomoću grafa funkcije prikazati ovisnost vremena i broja znakova u poruci u radionici Zašto mi danas trebamo mobitel na satu matematike, dok je Mihael Pavelić, učenik 1.a razreda radionicom Tangram nastojao učenike zabaviti kineskom igrom slaganja geometrijskih likova u nekakav zadani oblik.

Svatko gaji simpatije prema nekom drugom predmetu pa je tako i na Večeri matematike svatko mogao naći nešto za sebe u jednoj od brojnih matematičkih radionica našeg Odgojno-obrazovnog centra.

Tekst: Barbara Rezo, Martina Grbeš i U.P.