Susret prijatelja škole

DSC_3469Poštovani prijatelji Katoličke gimnazije!

Nanižu se dani, tjedni i mjeseci i evo nas na novom sastanku! Novi Božić, nova Nova godina, novo „Štefanje“… Ne znam jeste li ste i vi toliko ostarjeli pa dublje doživljavate onu Ovidijevu iz Ars amatoria: Eunt anni more fluentis aquae (teku godine poput vode tekućice), ali ja je doživljavam i jedva preživljavam!

Ne mogu vam opisati čuđenje svojih prijatelja koji su me sinoć sumnjičavo ispraćali iz Samobora. Bivši učenici, prijatelji škole, tradicija…nemoj nas „farbati“!?! Zbog toga ideš?

Kako opisati neupućenu čovjeku harmoniju događaja i osjećaja jedne zajednice koja je utirala pionirske korake u Božjem djelu i s Božjim djelatnicima u našoj prelijepoj Požegi!

I danas, i uvijek, lijepo je biti s vama, uživati u vašem rastu, vašoj vedrini, dobroti i sposobnostima. Neka vas na tom putu sve izvrsnije ljudskosti vodi ovo toplo ozračje blagdanskih dana koje nam tako nježno, a jasno ukazuje da je Isus došao, incarnatus est, kako bi ovaj homo / χαμαί / Adam (od zemlje, zemljan) postao svjestan svoje tjelesne vremenitosti i svoje biti u vječnosti.

A sada bih s vama želio podijeliti jedan mali odlomak pomalo kritičkog razmišljanja „Pokraj jaslica“ naše zaboravljene i prešućivane književnice Side Košutić : …
„Već je bilo u prošlosti, pa i sada, govora o vrijednosti ljubavi i ponavljanje oduzima snagu riječi, ostavlja je bez učinka. Ipak, danas znamo, jer i duboko osjećamo, da smo gladni ljubavi i da nam nikad nije previše slušati njezin topao zvuk. Na svakom koraku odjekuje lupanje te gladi, žurimo se nekamo, sami ne znamo gdje ćemo se zaustaviti, ali znamo da želimo ljubav . Želimo ono čega nemamo. A nemamo Boga! Sve je usredotočeno na ljudsku snagu. A ta snaga i radi. Već dugo radi. Pa što je učinila…?!
Bolje je zaboraviti, bar na dan-dva. Rodoljubni bezvjerac sjest će pod božićnu granu. Sjetit će se djetinjstva. No neće se sjetiti da se u jaslicama rodila Ljubav, koja vjekuje, makar i zaboravljena.“

Ta Ljubav skromnih jaslica, dragi moji prijatelji, suradnici i suputnici, neka nas i naša djela prati i obasjava svakoga dana našega života!

Laudetur Iesus Christus!