RAZMJENA UČENIKA SA ŠKOFIJSKOM GIMNAZIJOM U VIPAVI

U nedjelju 7. travnja učenici Mia Ćorluka, Ante Brkić, Karlo Veletić i Leonarda Zelenika u pratnji mentora prof. Marijana Pavelića zaputili su se prema Vipavi, malom slovenskom gradiću, kako bi sudjelovali na trodnevnoj razmjeni učenika s ciljem predstavljanja naše Škole i Kolegija te sudjelovanja u nastavi Škofijske gimnazije Vipava. Po dolasku smjestili smo se u Dijaški dom (đački dom) gdje su nas dočekali vjeroučitelj učenici domaćini, vlč. Primož Erjavec te ravnatelj Vladimir Anžel.

Škola s teretanom!!!

Drugoga dana, nakon doručka, posjetili smo Škofijsku gimnaziju. Školu su nam predstavili učenici domaćini zajedno s vjeroučiteljem, proveli nas kroz školu te nam pokazali zanimljive prostore kakvih u našoj školi (još) nema kao što su blagovaonica i teretana. Nakon toga smo prisustvovali nastavi geografije te nastavi predmeta vera in kultura koji je karakterističan za njihovu školu, a sličan je našemu vjeronauku. Nakon malice (topli obrok u školi), mi smo imali priliku predstaviti Hrvatsku, Požegu i našu školu učenicima jednoga razreda. Nakon toga nas je prof. Matejka Fajdiga provela Vipavom te nam pokazala dva dobro sačuvana sarkofaga na lokalnom groblju, župnu crkvu sv. Stjepana (Štefana), trg, Lanthierijev dvorac te jedan od izvora rijeke Vipave. Nakon ručka i kratkog odmora krenuli smo u obilazak obližnje jame. U jami smo obišli veliko podzemno jezero, provlačili se do pristupačnih dijelova jame kroz vrlo uske prolaze, slušali legende o ovoj jami te o pričama ronioca koji su ronili u jezerima koja se nalaze u jami. Navečer smo se družili u dijelu doma uređenom za zabavu, opuštanje i druženje.

Priča o mozaiku…

U utorak smo u školi pogledali film „Barva ljubezni“ (Boja ljubavi) o poznatom slovenskom isusovcu Marku Rupniku koji je do sada osmislio i izradio više od 2000 mozaika. Nakon filma zaputili smo se prema Vrhpolju te njihovoj crkvi sv. Primoža i Felicijan. U toj je crkvi cijelo svetište obloženo mozaikom koji prikazuje biblijske priče te Isusova čuda. Župnik vlč. Janez Kržišnik ispričao nam je priču o mozaiku te objasnio što znači koja slika na mozaiku. Potom smo posjetili nećakinju Marka Rupnika u njezinu ateljeu koja nam je objasnila kako nastaje mozaik, pokazala kako nastaju pojedini dijelovi mozaika, smjesa kojom ih lijepi i sve što nas je zanimalo. Nakon kratke stanke za ručak uputili smo se na Sinji Vrh gdje se održavaju međunarodne kolonije umjetnika. Ondje nam je jedan od umjetnika ispričao o susretima umjetnika koji slikaju, a zatim slike prodaju i novac daju Caritasu. Ondje smo se kratko odmorili uz igru i zabavu te se nakon toga zaputili prema Vipavskom Križu i kapucinskom samostanu gdje smo kratko pogledali knjižnicu i crkvu te se zaputili prema domu. U predvečerje smo sudjelovali na svetoj misi u domskoj kapelici, nakon čega je naš kolegijaš Karlo predstavio Kolegij Požeške biskupije učenicima i odgojiteljima doma. Dan smo završili zajedničkom molitvom te se uputili na počinak.

Naša škola TV novinarstva

Posljednjeg dana, 10. travnja, mi smo imali priliku zajedno s prof. Marijanom održati četiri radionice o TV novinarstvu. Zajedno s učenicima Škofijske gimnazije u Vipavi izradili smo promotivni video o njihovoj školi. Pokazali smo im kako napisati reportažu, kako snimati i na kraju montirati i uređivati video. Zadovoljni odrađenim poslom koji se inače radi i po nekoliko dana, pozdravili smo se te pošli svatko svojim putem. Za kraj nam je preostalo da zajedno sa svojim domaćinima obiđemo i glavni grad Slovenije, toga dana kišnu Ljubljanu. Po dolasku smo se uspinjačom dovezli do Staroga Grada, a zatim posjetili tržnicu, Gradsku vijećnicu, Prešernov trg te mnoge druge zanimljivosti.

Zadovoljni jer smo bili dijelom lijepe priče o prijateljstvu između dviju katoličkih gimnazija, ove škofijske u Vipavi i naše požeške, sigurno smo se vratili svojim domovima te požurili podijeliti s vama priču o našem posjetu Vipavi.