Jedan dan u ulozi ambasadora

Nakon nedavno objavljene vijesti o Karlovu boravku u Zagrebu kao gosta britanskog veleposlanika, donosimo i njegov osobniji, detaljniji prikaz ove nesvakidašnje avanture:

Moj dan u ulozi ambasadora na jedan dan službeno je počeo u osam sati ujutro, 8. svibnja 2019. Zapravo je počeo dva sata ranije uz zvonjavu mobitela koji mi je poslužio kao budilica u hotelskoj sobi u Zagrebu. Tuširanje, pasta za zube, košulja, kravata…i još jednom gledam bilješke koje sam već sto puta pročitao: s kim ću se sve sastati, teme o kojima ćemo razgovarati, što o tim temama piše u strategiji Europske unije za mlade i strategiji Europa 2020. Prvi stres toga dana je – doručak. Samo mi treba neka mrlja na košulji! Od silnog iščekivanja nepoznatoga što slijedi čini mi se kao da su dva sata projurila za manje vremena nego što treba za pročitati ovaj odlomak. SMS-om se javlja Sara iz veleposlanstva…dolazi po mene na recepciju hotela Dubrovnik. Odjednom se trema poveća deset puta: Nema više natrag. Počinje!

Sa Sarom odlazim van, do Tesline ulice gdje nas čeka službeni automobil veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva – ogromni crni Jaguar. Vozili smo se desetak minuta do moderne bijele zgrade veleposlanikove rezidencije na Gornjem Prekrižju gdje me dočekao sam veleposlanik Andrew Dalgleish i, nakon što smo se formalno upoznali, prešli u prostoriju koja mu služi, uz ostalo, kao ured. Uz kavu i croissant razgovarali smo o planiranim aktivnostima toga dana i „taktikama“ koje koriste diplomati za vrijeme razgovora s drugima. Sara je fotografirala veleposlanika Dalgleisha i mene pored portreta Kraljice Elizabete II., potpisao sam se u knjigu posjetitelja kao „Ambassador for a day“ i krenuli smo prema veleposlanstvu.

Jaguar nas je brzo dovezao do zgrade veleposlanstva. Ondje je veleposlanika Dalgleisha čekao „briefing“ – informacije za taj dan, a mene i obilazak zgrade. Prvo sam upoznao atašea za sigurnost, a potom i druge redom – od voditelja računovodstva i financija do ljudi zaduženih za grafički dizajn. Veleposlanik Dalgleish i ja još smo jednom kratko razgovarali o sastanku koji nam slijedi – u Hrvatskom saboru – stavljajući nekoliko pitanja na papir. Prije polaska, kako bih upotpunio izgled „veleposlanika“ Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj, dobio sam i značku za rever sa zastavicama Velike Britanije i Hrvatske.

Moj prvi sastanak s hrvatskim dužnosnicima u ovoj ulozi bio je u Saboru. Tamo su nam se pridružili i drugi sudionici programa „Ambasador na jedan dan“ – učenici srednjih škola iz raznih hrvatskih gradova koji su toga dana predstavljali Norvešku, Australiju, Švedsku, Irsku, Njemačku i Španjolsku i njihovi domaćini, to jest veleposlanici tih zemalja u Republici Hrvatskoj. Sastali smo se s dopredsjednikom Sabora Željkom Reinerom koji nam je održao kratki motivacijski govor prije nego što smo se, dakako, slikali s njim. Potom se nas četrnaest sastalo s članovima saborskog Odbora za europske poslove: Domagojem Ivanom Miloševićem, Bojanom Glavaševićem i Vesnom Pusić. S njima smo razgovarali o problemima i prilikama za mlade – o zapošljavanju, o tome kako mladi odlaze iz zemlje i drugim temama.

Veleposlanik Dalgleish i ja rastali smo se od ostalih veleposlanika i otišli na ručak. U restoranu Oxbo pridružili su nam se Vuk Vuković, znanstvenik i doktorand na sveučilištu u Oxfordu, i Boris Jokić, jedan od autora i voditelja reforme obrazovanja. To je ujedno i dalo temu razgovoru uz izvrstan roštilj – škola i razne vrste edukacije.

Poslije ručka čekao nas je, kao i ostalih šest veleposlanika u ovom programu, sastanak s ministrom rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem – naravno u zgradi toga ministarstva. Teme razgovora bile su iste kao i sa saborskim Odborom za europske poslove, ali sad sam kao i ostali sudionici programa, već imao iskustvo sastanka u Saboru pa smo „izrešetali“ ministra pitanjima. Na neka smo dobili odgovore, a neka pitanja je diplomatski izbjegao odgovoriti. Nakon obavezne grupne fotografije krenuli smo u prostor Hrvatske udruga poslodavaca (HUP).

U prostorima HUP-a za sudionike programa „Ambasador na jedan dan“ organizirane su dvije radionice u suradnji s udrugom GONG koja se, uz ostalo, bavi nadzorom izbora. Radionice su bile usmjerene na razvijanje komunikacijskih sposobnosti kroz multimediju i društvene mreže odnosno na uključivanje i aktiviranje mladih u političkim i diplomatskim funkcijama. Uz sudionike programa u radu radionica sudjelovala je popularna hrvatska youtuberica Nika Iličić i stručnjaci iz GONG-a koji su nam prenijeli dio svoga znanja.

Na kraju, u HUP-u je za sudionike održan i manji prijem. To je svim sudionicima bila još jedna prilika za sređivanje prvih dojmova, neformalan razgovor, razmjenu brojeva telefona i kontakata na Facebooku prije puta kući.

Bio je to zaista poseban dan. Naučio sam i vidio puno novih stvari. Nije to samo ono – kako izgleda veleposlanstvo, Hrvatski sabor ili jedno ministarstvo, već i kako surađivati, kako se priprema za sastanak, kako postaviti pitanje i pristojno zahtijevati odgovor. Osim toga, zaista sam uživao upoznavajući nove ljude, vidjevši mjesta na kojima još nisam bio i učeći stvari o kojima ne tako davno nisam uopće razmišljao. Bio je to zaista odličan dan!

Film kojim je Karlo oduševio britanskog veleposlanika možete pogledati na sljedećoj poveznici: Ambassador for a day