#ovajputglasam

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se svake 4 godine. Cilj parlamentarnih izbora je izabrati zastupnike u Hrvatski sabor. Zbog želje za povećanjem izlaznosti na parlamentarne izbore, program Europske zajednice Euroscole izdao je natječaj pod nazivom #ovajputglasam koji se održao između 25. travnja i 27. svibnja i uključio je učenike iz cijele Hrvatske. Natječaj je namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 19 godina, a cilj je bio konkretno posvijestiti mladima i preko njih drugim građanima važnost sudjelovanja u parlamentarnim izborima.

Na natječaj se prijavila i naša škola. Budući da smo već sudjelovali u nekim natjecanjima u organizaciji Euroscole, prof. Marijana Ćorluka, jedna od dvoje mentora, budno je pratila sve novosti i natječaje koji su se objavljivali na web stranici Euroscole. Kako je u prethodnim natjecanjima bilo potrebno snimiti promotivni jednominutni film, mentori, prof. Marijana Ćorluka i prof. Marijan Pavelić, još prošle godine odlučili su pokrenuti suradnju između dramske družine naše škole i TV sekcije Nautes. Ista se suradnja nastavila i s ovim posljednjim natječajem.

Uvjeti za prijavu su prije svega dobno ograničeni, između 16 i 19 godina, ali zbog datuma putovanja, morali su isključiti maturante. Natječaj je nadalje zahtijevao da svaki od prijavljenih učenika objavi na osobnim profilima na društvenim mrežama poveznice za prijavu u sustav #ovajputglasam. Broj sudionika također je ograničen na 24 učenika i dva mentora.

Natječaj se sastoji od dva dijela. Prvi dio natjecanja odnosio se na promociju parlamentarnih izbora putem kreativnih video radova i komunikacijom preko društvenih mreža. Svojevrsna nagrada je zapravo drugi dio natjecanja, a to je sudjelovanje u simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu 7. studenoga 2019. godine.

„To znači da će se naši učenici još morati itekako pripremiti za taj put. U simulaciji će sudjelovati predstavnici svih članica Europske unije tako da će to biti jedinstveno iskustvo za naše učenike. Imat će priliku upoznati druge kulture, jezike, način razmišljanja, izraziti vlastita stajališta pred drugima. Iz prve će ruke doživjeti na koji način djeluje parlament, a sigurno će ih obogatiti i turistički obilazak Strasbourga, Francuske i drugih usputnih mjesta.“ – rekao je prof. Pavelić.

Sudionicima natječaja čestitamo na sudjelovanju i pobjedi te želimo sretan put u Strasbourg iduće školske godine.