Maturalno hodočašće u Rim

Od 23. do 30. kolovoza maturanti Katoličke gimnazije u Požegi i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, predvođeni vjeroučiteljem Marijanom Pavelićem i svojim profesorima boravili su u Rimu na svom zahvalnom hodočašću. Putujući prema Rimu zaustavili su se u Asizu te razgledali baziliku i samostan sv. Franje, baziliku sv. Klare, Porcijunkulu i druge znamenitosti grada. Po dolasku u Rim, u nedjelju 25. kolovoza vjeroučitelj Marijan Pavelić predvodio je euharistijsko slavlje u bazilici sv. Marije Velike. Istoga dana gimnazijalci su posjetili baziliku sv. Ivana Lateranskog s Krstionicom, Svete stube, Koloseum i Rimski forum te ostale znamenitosti. Idućega dana požeški i virovitički maturanti posjetili su Vatikan i razgledali Trg sv. Petra, Baziliku s kriptom i kupolom te Vatikanske muzeje. Nakon kratkog odmora uputili su se prema bazilici sv. Pavla izvan zidina i Katakombama sv. Kalista gdje su završili dan svetom misom.

U utorak, 27. kolovoza maturantima se pridružio požeški biskup Antun Škvorčević s kojima je u bazilici sv. Petra, na grobu sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije slavio svetu misu. Uvodeći u sveto slavlje biskup je podsjetio maturante na mučeništvo sv. Petra i njegovo značenje za Crkvu i istaknuo da bez sv. Ivana Pavla II. ne bi bilo Požeške biskupije ni katoličkih škola u njoj, a oni ne bi danas bili ovdje. Čudesna je Božja providnost i njegovi putovi, ustvrdio je biskup, te je pozvao mlade da zahvale Bogu za sv. Petra apostola i za sv. Ivana Pavla II., te da zamole da i njih iznutra zahvati ona snaga vjere od koje su oni živjeli.

U homiliji biskup je zapitao mlade hodočasnike kamo su krenuli, ne misleći pritom na njihov dolazak u Rim i na predstojeći polazak u četvrti razred gimnazije, nego s obzirom na njihov cjelokupni život. Podsjetio ih je na čudesnu činjenicu da ih je Bog pozvao u život i podario im slobodu kojom se mogu opredijeliti za ono što je uistinu ljudsko i Božje, i oduprijeti se onome što je protivno njihovu dostojanstvu i što ih iznutra razara.

Polazeći od ulomka prvog čitanja, u kojem prorok Izaija svojim sunarodnjacima na povratku iz babilonskog sužanjstva kao glasonoša radosne vijesti naviješta mir, radost i sreću, biskup je poručio mladim hodočasnicima da mir, radost i sreća nisu nešto što se može kupiti, nego je to stanje njihove slobode i savjesti, dar Božji koji određuje njihovu sudbinu. Iskustvo razaranja Jeruzalema i Hrama te odvođenje izraelskog naroda u babilonsko sužanjstvo prorok tumači kao posljedicu razorenosti njihove savjesti i nevjernosti savezu s Bogom, ustvrdio je biskup. Kazao je maturantima neka se – poučeni navedenim i drugim iskustvima – trude kroz život ići putem istinske slobode, iskrena srca i dobro oblikovane savjesti, istaknuvši da ih na to poziva Bog, kako se ne bi izgubili ni propali. Prisjetio se kako se još za vrijeme svog studija u Rimu pitao, otkud to da je velika i snažna rimska civilizacija sa svojim moćnim gospodarstvom i vojskom, uređenim pravnim poretkom, te filozofijom i književnošću na koncu propala a pobijedila malobrojna skupina kršćana – među kojima su bili i apostoli Petar i Pavao. Biskup je ustvrdio kako razlog te pobjede leži u činjenici da su kršćani bili vjerni svojoj savjesti i živjeli po Božjim zapovijedima, čvrsto opredijeljeni za Isusa Krista po cijenu vlastitog života. Život po dobro oblikovanoj savjesti u vjernosti Bogu, snažna je poruka i primjer nama kršćanima kako se trebamo ponašati u suvremenoj hrvatskoj i europskoj civilizaciji, koja kao da se istrošila u svojoj moralnoj dimenziji, te se ljudi često opredjeljuju živjeti po načelima koja ne podupiru i ne izgrađuju čovjekovo dostojanstvo, i onemogućuju da bude istinski sretan, kazao je biskup. Poručio je mladima hodočasnicima da će najbolje živjeti i najdalje dospjeti, ako na svom životnom putu budu primijenili navedeni »rimski poučak«, jer se kroz vjernost Bogu po svojoj savjesti i vjernosti Isusu Kristu u njegovoj Crkvi stiže najdalje, u samu vječnost.

Na temelju evanđeoskog ulomka u kojem Isus apostola Petra, koji ga je triput zatajio, triput pita da li ga ljubi, biskup je poručio maturantima i njihovim profesorima kako je ljubav najveća moć njihove slobode i da najveći smisao svog postojanja ostvaruju onda kad se njihova sloboda pretoči u ljubav prema Bogu i bližnjemu. Pojasnio je da ljubav o kojoj je ovdje riječ nije tek neki osjećaj, nego zauzetost čitave osobe za drugoga, sa svom njezinom slobodom. Pozvao je maturante da ne žive površno i sebično, nego da po primjeru apostola Petra, koji je svoju ljubav za Isusa Krista posvjedočio mučeništvom podneseno u vrijeme Neronova progona, i oni budu spremni svoje mladenačke živote založiti u ostvarenju Isusova modela čovjeka po kojem mogu postići pravi mir, radost i sreća. Također ih je pozvao da zajedno s njime zahvale sv. Ivana Pavla II., što je kao glasonoša Isusove radosne vijesti prošao cijelim svijetom i svima svjedočio kako je Isus Krist pobjednik nad smrću koji jedini može čovjeka spasiti i usrećiti. Zamolio je sv. Ivana Pavla II. neka im svojim zagovorom pomogne da na svojim mladenačkim putovima i u svojim opredjeljenjima ostanu na Božjem putu. Na koncu misnog slavlja biskup se s maturantima i njihovim profesorima uputio na grob sv. Petra, i ondje zajedno s njima izmolio Vjerovanje.

Nakon svete mise mladi su hodočasnici razgledali određene rimske znamenitosti, među kojima Anđeosku tvrđavu, Pantheon, Piazzu Navona, Španjolski trg i dr. Biskup se potom ponovno susreo s maturantima na zajedničkom objedu, gdje je bila prigoda podijelili osobna iskustva proteklih triju godina školovanja u katoličkim gimnazijama kao i radosne trenutke s hodočašća. Poslije ručka uputili su se u obližnje mjesto Tivoli u kojem su posjetili atraktivni park iz 13. stoljeća Villa D’Este.

Idućega dana u srijedu, 28. kolovoza, predvođeni biskupom Antunom sudjelovali su na Generalnoj audijenciji pape Franje na Trgu sv. Petra. Maturanti su imali čast da ih splitski svećenik Mario Popović, djelatan u Državnom tajništvu predstavi papi Franji, koji im je potom uputio sljedeće riječi: «Srdačno pozdravljam i blagoslivljam hrvatske hodočasnike, osobito učenike i nastavnike biskupijskih gimnazija iz Požeške biskupije, zajedno s njihovim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem, kao i sjemeništarce, učenike i nastavnike Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita. Dragi prijatelji, neka vam svjedočanstvo svetoga Augustina pomogne širiti svjetlo vjere u vašoj sredini, kako biste oduševljeno svjedočili kršćansku nadu i ljubili bližnje. Hvaljen Isus i Marija!« Papine riječi maturanti su popratili gromoglasnim pljeskom i poklicima Svetom Ocu.

Na povratku u domovinu posjetili su Firenzu te razgledali katedralu, crkvu Santa Maria Novella, Palazzo Medici, crkvu San Lorenzo, Ponte vecchio i druge znamenitosti grada te su stigli u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 30. kolovoza.