PRVI PLANINARSKI POHOD ŠPD „PEGAZ“

Ideja koja je nekoliko godina rasla prošli je tjedan dobila svoj epilog ili, bolje rečeno, svoj početak. Želja da se učenicima Katoličke gimnazije ponudi aktivnost koja će u sebi ujediniti boravak u prirodi, fizičku aktivnost, duhovno i prijateljsko zajedništvo ostvarila se u osnivanju (možda i prvog u Hrvatskoj) Školskog planinarskog društva „Pegaz“. Ciljevi se ovog društva neće bitno razlikovati od ostalih planinarskih društava osim činjenice da je prvenstveno namijenjeno učenicima KG-a, a to podrazumijeva prvotnu želju vodstva škole da se među učenicima i djelatnicima neprestano njeguju odnosi koji nadilaze onu tradicionalnu službenost i koji ne završavaju s odlaskom naših učenika na kraju četvrtoga razreda.

S tom je mišlju organiziran i prvi planinarski pohod i to na drugi po visini vrh Požeške gore Maksimov hrast (614 mnv) koji je osvojen u subotu 19. listopada. Pod vodstvom prof. Dominika Pavelića i prof. Miroslava Paulića sedmero učenika – neka su im imena znana – Rea, Marta, Nora, Marin, Katarina, Veronika i Karlo, popelo se do Maksimova hrasta iz smjera Škrabutnika za manje od tri sata. Putem su se zabavljali tražeći skrivene artefakte – popularni geocaching – do kojih su došli prema pisanim uputama, a ne klasično, pomoću koordinata. Nakon što je pronađen i zadnji artefakt na samom vrhu, mladi planinari zaputili su se prema Brestovcu odakle ih je do Požege prevezao vlč. Krunoslav koji ih je i dovezao do mjesta polaska.

Izuzetno pozitivno raspoloženje tijekom prvoga planinarenja, koje je prošlo gotovo bez ijedne ogrebotine, daje nam za pravo upustiti se u organizaciju novoga i to prvoga zimskoga pohoda na Papuk. Vjerujemo da će pozitivna iskustva naših učenika potaknuti i druge učenike da se iz udobnosti svojih domova odvaže na nove iskonske susrete s prirodom.