ŠTO JE (ZAPRAVO) BLACK FRIDAY ?¿

Dan u godini kad većina mladih (a i oni stariji) po svim mogućim trgovinama i web-stranicama traže popuste za stvari koje si inače ne mogu priuštiti. Black Friday dolazi iz Amerike (u to smo svi sigurni), ali kako je dobio baš taj naziv, ne znamo sa sigurnošću.

Black Friday označava četvrti petak u studenom – dan kada tradicionalno cijene „padaju“. Ovaj je (vrli op. ur.) običaj potekao iz Amerike gdje se tradicionalno obilježava dan nakon Dana zahvalnosti. Samo usput, to je onaj praznik koji Amerikanci slave uz puricu. Sigurno ste to vidjeli na filmovima – Božić prije Božića. Ove godine pada na 29. studeni te i službeno obilježava početak predblagdanske kupovine („groznice“).

Nekoliko je teorija kako je uopće nastao  Black Friday ili Crni petak.

Jedna od teorija jest da su trgovci najveći dio godine poslovali s gubicima, a onda profit ostvarivali isključivo tijekom blagdanske sezone kupovanja koja bi započela odmah nakon Dana zahvalnosti. Trgovci su u to vrijeme ručno ispunjavali papire. Za pad upotrebljavali su crvenu tintu, a crnu tintu za blagdanski dio godine koji im je donosio profit. Po toj teoriji upravo je Crni petak dan koji je označavao veliki ulazak u dio godine koji je trgovcima nosio dobit.

 

Osim tzv. teorije crne tinte koja je stara nekoliko desetljeća navest ćemo još koju.
Povjesničarka Nancy Koehn s Harvarda otkrila je da se izraz Black Friday pojavio još 1950-tih godina. Mnogi radnici izostajali su s posla dan nakon Dana zahvalnosti zbog navodne ili stvarne bolesti pa su poslodavci taj dan prozvali Crnim petkom.
Treća je pak teorija da su ga crnim prozvali sami zaposlenici jer je riječ o napornom i dugačkom danu za trgovce koji moraju odraditi velik broj kupaca koji upravo (pazi sad ovo op. ur.) baš u šopingu odluče nadoknaditi to što su dan ranije Dan zahvalnosti proveli kod kuće sa svojim obiteljima.

Ta se pak teorija djelomično poklapa i s onom iz 1960-ih. Naime, izraz Black Friday pojavio se i 1960-ih kada su policajci iz Philadelphie tako prozvali dan nakon blagdana zbog ogromnih gužvi u prometu i trgovinama.

Zadnja i ona najpotresnija teorija jest da su u taj petak poslije Dana zahvalnosti Amerikanci po izuzetno niskim cijenama prodavali robove koji su bili crnci. I taj dan je zbog toga prozvan Black Friday.

Koja god teorija na kraju bila istinita ili potresna u svakom je slučaju riječ o danu koji i danas u cijelom svijetu označava veliki ulazak u razdoblje blagdanske šoping groznice kupovanja.

Pripremila: Magdalena Černušak, 2.a