Treća škola skijanja „Fra Petar Barbarić“

U četvrtak 13. veljače u 7 sati ujutro s autobusnog kolodvora učenici KG-a i KOŠ-a uputili su se prema BiH, točnije planini Vlašić gdje se naredna tri dana održavala škola skijanja u skijaškom centru Eko-fis Vlašić. Za školu skijanja prijavilo se 72 učenika, a nju su organizirali i vodili profesori Mario Raguž i Frano Barišić, te Marko Vujnović i Ana Pedić koji su bili pomoćni instruktori. Na odredište se stiglo oko 13 sati, uz nekoliko kratkih stajanja, a zadnjih nekoliko kilometara se pješačilo jer se autobus nije mogao uspeti do samoga skijališta. U 14 sati naše skijaše dočekao je ručak nakon kojeg su se smjestili u svoje sobe. S obzirom na kratko vrijeme koje je bilo preostalo, taj dan se samo nekoliko već iskusnih skijaša spustilo niz stazu dok su ostali svoju opremu mogli zadužiti tek sljedeće jutro. Vrijeme je bilo više proljetno nego zimsko pa tako ni staza nije bila u najsjajnijem stanju zbog nedostatka snijega. Ostatak večeri prvoga dana na Vlašiću imali smo za odmor i druženje, te smo poslije večere imali mogućnost iskušati se u stolnom tenisu, nogometu i ostalim društvenim igrama.

Katarina Baltić, 2.b

Valentinovo na Vlašiću

Nakon što su se svi smjestili, drugi dan, koji je ujedno bio i Valentinovo, započeo je doručkom nakon kojeg se uputilo na skijašku stazu. Za one koji su prvi put stali na skije ili im skijanje nije otprije polazilo za rukom ova škola skijanja bila je pun pogodak. Strah od manjka snijega, nasreću, nije dugo potrajao jer je snježni pokrivač pokrio staze tako da su već drugi dan skijaši imali pristup i drugim stazama.

Marta Bošnjak, 1.a

Od padova do diplome

Dan je započeo nikako drugačije nego ukusnim doručkom. Nakon što su se okrijepili jelom, dio učenika koji nije bio siguran u svoje skijaške sposobnosti nastavio je učiti s profesionalnim trenerom osnove skijanja, a oni koji su već stekli ili posjedovali neka iskustva, isprobavali su sve veličanstvene staze koje im je Vlašić pružao. Između cjelodnevnog skijanja svatko se mogao odmoriti u kafiću uz vruću čokoladu (ili poneko pivo) te se utopliti. Nakon zatvaranja žičare organiziran je kratki slalom koji je svaki učenik morao proći kako bi dobio diplomu. Naši profesori čestitali su svima na uspješnosti i prolasku toga testa.

Magdalena Černušak, 2.a

Nahranili duh i tijelo

U nedjelju 16. veljače došlo je vrijeme da se učenici Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole oproste od Vlašića. Ustajanje je bilo vrlo rano kako bi se uspjeli spremiti, pojesti doručak i krenuti prema Travniku. Nakon kraće vožnje stigli su u Travnik gdje su posjetili Katolički centar u kojem se nalazi grob fra Petra Barbarića. Potom su obišli crkvu kako bi se pomolili i zahvalili Bogu za odlično provedenu terensku nastavu. Okrijepljena duha otišli su pojesti najbolje ćevape u Travniku nakon čega su, oduševljeni, odlučili razgledati grad i obići Plavu vodu. Okrijepljeni fizičkom, duhovnom i zemaljskom (bosanskom) hranom, a zadovoljni dobro organiziranom školom skijanja, krenuli su prema svojoj Požegi.

Jurja Mautner, 1.a