Domaćini biskupijskog natjecanja iz vjeronauka

Naša je škola u zajedništvu s Katoličkom gimnazijom u Požegi i ove godine bila domaćinom biskupijskog (međužupanijskog) natjecanja iz vjeronauka na kojem je sudjelovalo 10 osnovnih i 15 srednjih škola, odnosno više od stotinu učenika u pratnji mentora. Olimpijada se održala 2. ožujka i to u organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije na temu „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“, a biskupijska razina natjecanja sastoji se od tri natjecateljske discipline: testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak“.
Svi sudionici natjecanja okupili su se na početku u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje ih je, nakon raspjevanog i molitvenog uvoda, u ime povjerenstava za provođenje biskupijskog natjecanja, pozdravila predsjednica Povjerenstva za srednje škole Vesna Hodak. Potom su riječi pozdrava uputili Ivica Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi – u ime škola domaćina; Ana Pirović, viša savjetnica za kulturu i druge društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije te Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije – zaželivši svim sudionicima puno uspjeha u natjecanju. Predstojnik Kupčak, smjerajući na temu ovogodišnjega natjecanja, kazao je kako Crkva u liturgiji današnjega dana pred vjernike stavlja evanđelje o posljednjem sudu gdje Sin Čovječji razlučuje „ovce od jaraca“, a temeljni kriterij razlučivanja jest „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ Izrazio je uvjerenje kako su vjeroučenici zajedno s mentorima pripravljajući se za natjecanje te proučavajući život sv. Vinka i općenito Vinkovsku karizmu u Hrvatskoj, zapravo učili o konkretnim djelima ljubavi prema najmanjima i najslabijima čiji je temelj i ovaj evanđeoski poticaj. Na koncu je svim sudionicima natjecanja prenio pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, te im zaželio blagoslovljen i ugodan dan u Požegi, kao i uspješnost u natjecateljskim disciplinama.
Posebnu svečanost programu otvorenja natjecanja dao je Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Požegi koji je pod ravnanjem prof. Ljube Šolić otpjevao dvije pjesme posvećene sv. Vinku Paulskom, kao i učenice iste škole: Lucija Makarević, Nika Obst, Iva Penava, Leona Paun i Hana Hrmić koje su krasnoslovile „Pjesmu redovnice“ autorice s. Bernardine Horvat, a pripremile su ih učiteljice Ivona Šimunović i Marija Prpić. Nakon uputa koje je dala predsjednica Povjerenstva za osnovne škole Mirta Rilko, sudionici natjecanja uputili su se u prostore Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije gdje su započeli s pismenim dijelom natjecanja.
Biskupijskom natjecanju prethodila su školska, odnosno međuškolska (županijska) natjecanja u šest županija koje obuhvaća Požeška biskupija. Na temelju postignutih rezultata na županijskim natjecanjima (osvojena prva mjesta i kriterij izvrsnosti) na biskupijsko natjecanje se plasiralo deset ekipa osnovnih škola: OŠ „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, Katolička osnovna škola u Požegi, OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Orahovice, OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva, OŠ „Matija Antun Relković“ iz Davora, OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika, OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Lužana i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice.
Biskupijskom natjecanju iz vjeronauka za srednje škole pristupile su: Gimnazija, Požega; Katolička gimnazija, Požega; Srednja škola, Pakrac; Tehnička škola, Požega; Srednja škola, Novska; Tehnička škola, Virovitica; Srednja škola Marka Marulića, Slatina; Gimnazija Daruvar; Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica; Industrijsko-obrtnička škola, Virovitica; Srednja škola „Stjepan Ivšić“, Orahovica; Gimnazija, Nova Gradiška; Ekonomska i turistička škola, Daruvar; Tehnička škola, Daruvar i Katolička klasična gimnazija, Virovitica.
Nakon zbrajanja broja bodova iz sve tri natjecateljske discipline proglašene su najuspješnije ekipe ovogodišnjeg biskupijskog natjecanja iz vjeronauka: Osnovna škola Mate Lovraka iz Nove Gradiške i Srednja škola Pakrac. Predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak čestitao je najuspješnijima, ali i svim ostalim ekipama udijelivši im priznanja kao uspomenu za sudjelovanje na biskupijskom natjecanju iz vjeronauka, a prvim trima ekipama osnovnih, odnosno srednjih škola, i prigodne nagrade.
Pobjedničke ekipe biskupijskog natjecanja iz vjeronauka predstavljat će Požešku biskupiju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 1. do 3. travnja ove godine.