Ivanova igra

U vremenu smo korizme, u iščekivanju Spasiteljeva uskrsnuća. On je prije uskrsnuća podnio muku i nosio svoj križ. I svaki čovjek na svoj način nosi svoj križ, bio on težak ili lak. Upravo smo o jednom takvom križu, o posebnom životnom putu 10. ožujka mogli čuti u Dvorani svete Terezije Avilske. U organizaciji projekta Sport uključi, probleme isključi u Požegi je predstavljen i prikazan film Tomislava Žaje Ivanova igra koja prati sportsku i životnu sudbinu legendarnog hrvatskog nogometaša Ivana Gudelja.

Ivan Gudelj

Film je prikazan učenicima Katoličke gimnazije te 7. i 8. razredima Katoličke osnovne škole, a o svom križu i teškoćama kroz koje je prošao posvjedočio je sam Ivan Gudelj, bivši hrvatski nogometaš, a danas trener, izbornik U17 reprezentacije Hrvatske, instruktor HNS-a, suradnik na Nogometnoj akademiji. Ivana Gudelja učenicima je predstavio profesor Mario Raguž, a prije samoga prikazivanja filma, učenicima se i gostima kratko obratio dožupan Vedran Neferović.

Ivan Gudelj rođen je 21. travnja 1960. godine u Imotskom, školu je završio u Splitu, a u Zagrebu je u 42. godini postao kineziolog. Karijeru je započeo kao dječak u NK Mračaju iz Runovića, a kasnije odlazi u HNK Hajduk gdje će i završiti karijeru 1986. godine. U svojoj kratkoj nogometnoj karijeri proglašen je najboljim juniorom Europe i najboljim nogometašem bivše Jugoslavije. Zbog nagle i teške bolesti prisilno je morao prekinuti igračku karijeru već s 26 godina. O svemu tome i više od toga mogli smo pogledati u filmu Ivanova igra redatelja Tomislava Žaje. U filmu o Ivanu i njegovoj kratkoj, ali kvalitetnoj i uspješnoj karijeri, te naglom padu na vrhu uspona govore brojni Ivanovi prijatelji, bivši nogometaši, nogometni treneri i sportski novinari.

Nakon filma učenicima se obratio i sam Ivan Gudelj ali i redatelj filma Žaja. Učenici su potom imali priliku postaviti im pitanja, dok je Gudelj poručio da i kada ne ide sve kako smo željeli moramo pronaći neki drugi put.