„Imali smo užitak koji ne doživljavamo svaki dan.“ M. Kovač

Osvrt na županijsku smotru literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva ne mogu a da ne započnem izjavom redatelja i državnog povjerenika za dramski izraz Marija Kovača – „Imali smo užitak koji ne doživljavamo svaki dan.“ Iako je on ovu rečenicu izjavio komentirajući nastup srednjoškolskih družina naše škole i Gimnazije Požega, to bi se zasigurno moglo reći i za ostale izraze koji su se u isto vrijeme prezentirali u samoj Gimnaziji. Svojih pet minuta (ili nešto više) dobili su učenici koji vrlo često u skrovitosti svojih soba stvaraju riječju – literarne ili novinarske uratke, kao i oni čije izražavanje ne može bez publike – mladi glumci.

Nakon što je smotra otvorena svečanim programom domaćina u Gradskom kazalištu Požega, učenici su se zaputili prema lokacijama na kojima su se njihovi izrazi održavali – literarni i novinarski za osnovne i srednje škole u Gimnaziji Požega, dok su glumačke družine i samostalni izvođači, naravno, ostali u kazalištu.

Naši su se učenici predstavili u svim izrazima osim školskoga lista koji nema svoga predstavnika od našega zadnjega Nautesa. U literarnom izričaju svojom se pjesmom Prošlost u slikama predstavila učenica drugog razreda Hana Boban. Dvjema reportažama predstavile su se članice novinarske družine Nautes Magdalena Černušak (Želim promijeniti ime) i Lucija Morvaj (Jeans generacija). Lucija je zajedno s Leonardom Zelenikom snimila radio emisiju O tempora, o mores koja je predložena za državnu razinu, a u kojoj promišljaju o vječnom generacijskom pitanju – koje su generacije kakve i u čemu su drugačije. U radijskom izričaju naša se škola predstavila i radioigrom Mali princ koju su pod mentorstvom prof. Dominika Pavelića snimili Lea Majski i Antonio Bebek. Radioigra također je predložena za državnu razinu.

„Imali smo užitak koji ne doživljavamo svaki dan. Obje predstave da igraju u Zagrebu imali bi pune dvorane, sasvim sigurno. Komotno bi mogli i naplaćivati ulaznice.“ započeo je svoj komentar Mario Kovač, državni izbornik u dramskom izričaju za Slavoniju, komentirajući scensku igru Gregor glumačke družine naše škole. Još uvijek pod dojmom onoga što su na ovogodišnjoj smotri pokazali naši glumci, osobito glavna glumica, Petra Tomšić, Kovač je dodao: „Gregor je počeo s vrlo efektnim plesnim početkom, dio koji savršeno funkcionira kao samostalna cjelina. Predstava koja kostimografski, scenografski, likovno, u svim svojim segmentima, glazbom, svjetlom, ono što zovemo pomoćna kazališna sredstva, funkcionira besprijekorno. Neka dramaturško-redateljska rješenja na kojima vam i ja mogu zavidjeti. Rješenje govora čegrtaljkom toliko je inteligentno, a upotrijebljeno minimalistički, upotrijebljeno samo tamo gdje je to potrebno. Tko god je radio dramatizaciju, zadržao je sve što je bitno sadržano u tom romanu, ništa nam nije izostalo, nijedan lik, nijedna emocija. Pažnja na detalje bila je gotovo fascinantna. Ovo je predstava bez greške u kojoj cjepidlaka poput mene ne bi ništa promijenio.“

Iz svega onoga što su pokazale obje glumačke družine, Gimnazija Požega i naši glumci pod mentorstvom prof. Marijane Ćorluka, i komentara koji su se mogli čuti, povjerenstvo nije imalo nimalo lagan zadatak. Ne pamtimo kada je u ovom izrazu već pri prvom odlučivanju sve bilo riješeno, tako su i ove godine obje predstave predložene za državnu razinu, no na konačnu će se odluku još morati pričekati. Napomenimo da nas je i u samostalnom scenskom izrazu ove godine predstavljala svestrana i sveprisutna Lea Majski koja se sasvim solidno predstavila monologom Bojim se Sare Troskot.