Radni sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije

U Dvorani sv. Ivana Pavla II. Biskupskog doma u Požegi, 6. svibnja  održan je radni sastanak ravnatelja katoličkih škola Požeške biskupije, na kojem je sudjelovao Ivica Bedeničić – ravnatelj Katoličke škole u Požegi, Marijana Novak Stanić – ravnateljica Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, Frane Barišić – ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi, Mario Večerić – ravnatelj katoličke osnovne škole  u Virovitici te Krunoslav Juraković – ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj. Sastanak je započeo molitvom u Godini Božje riječi, koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Zatim je predstojnik biskupijskog Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević pozdravio  biskupa i ravnatelje te predstavio dnevni red, poželjevši sudionicima uspješan rad.

Biskup Antun uputio je ravnateljima prigodnu riječ, zahvalivši im ponajprije za sve što nastoje činiti da učenici i djelatnici katoličkih škola u okviru izvanrednih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, koje su uspostavile državne vlasti, mogu što bolje ostvarivati odgojno-obrazovni program. Ustvrdio je kako u donošenju tih mjera nije dovoljno vrednovana važnost čovjekove duhovne dimenzije kojoj služi Crkva, bitnoj za njegov imunitet u ugrozama. Podsjetio je da je Crkva po Isusovu nalogu poslana služiti čovjekovu cjelovitom, vječnom spasenju. Stoga ona u sadašnjim okolnostima treba imati puno mudrosti te djelovati tako da s jedne strane ne izda svoje prvotno poslanje služenja čovjekovu konačnom dobru, a da pritom s druge strane ne ugrozi njegovo fizičko zdravlje. Spomenuo je kako se u sadašnjoj situaciji očitovalo određeno nesnalaženje unutar Crkve s obzirom na to da o očuvanju fizičkog zdravlja razmišljamo s polazišta vjere, a ne samo s naslova izvršavanja propisanih odredbi, jer bismo na taj način dali svoj veći doprinos obrani od ugroze koronavirusom. Ustvrdio je da navedeno načelo treba primijeniti i na djelovanje katoličkih škola, te da se ne dokidaju programi važni za život iz vjere,  nego prilagodi trenutnim okolnostima i mogućnostima.

Osvrnuvši se na odvijanje školskih aktivnosti na virtualnoj, odnosno on line razini, biskup je istaknuo kako jedna od velikih prednosti takvog djelovanje leži u činjenici da je škola na taj način dospjela u obitelj. Tim putom otvorene su nove mogućnosti suradnje škole i roditelja na odgoju i obrazovanju njihove djece, te da katoličke škole uz posredovanje znanja djeci i mladima, zajedno s roditeljima  prenose i vrijednosti vjere, osobito važne u teškim životnim situacijama, poput trenutne pandemije. Međutim, ukazao je i na nedostatke takvog pristupa, jer je on lišen izravnog i fizičkog kontakta s djecom i roditeljima. Podsjetio je kako je čovjek  psihosomatsko biće, te se fizička izolacija odražava i na stanje njegova duha, ustvrdivši da je duhovna izoliranost teža od fizičke. Stoga je potaknuo ravnatelje da zajedno s učiteljima, dok kontaktiraju s učenicima i njihovim roditeljima, imaju na umu da communicatio (komunikacija) ostvaruje communio (zajedništvo), te tako djeluju da njihova komunikacija stvara zajedništvo, odnosno da suvremena sredstva komunikacije ne budu samo put prenošenja znanja, nego i pristupa ljudima kojim se promiču vrijednosti i uspostavlja zajedništvo. Pozvao ih je također na promišljanje kako da se mogućnosti koje pruža suvremena digitalna tehnologija što bolje ugrade u odgojno-obrazovni sustav katoličkih škola, jer će to po svemu sudeći imati veliko značenje u budućnosti.

Ravnatelji su zatim iznijeli svoja iskustva rada kao i rada učitelja u nastalim okolnostima škole na daljinu, istaknuli brojne mogućnosti i prednosti koje takav način pruža ali i nedostatak osobnog kontakta s učenicima i roditeljima. Istaknuli su kako treba zahvaliti roditeljima koji u ovim okolnostima najviše rade s djecom te da škola treba imati razumijevanja za njih i cijeniti njihov rad i suradnju. Među ostalim razgovaralo se i o tome da se biskup putem videokonferencije obrati svim djelatnicima katoličkih škola u Požeškoj biskupiji te ih potakne da nastalu situaciju prihvate kao novu mogućnost evangelizacije ali i izazov izgrađivanja sustava katoličkih škola. Potom su ravnatelji osnovnih škola izvijestili o razgovorima s  roditeljima koji žele upisati djecu u katoličku školu te o načinu upisa u iduću školsku godinu 2020./2021. a ravnatelji gimnazija o njihovoj promociji među učenicima osmih razreda. Istaknuta je važnost pružanja duhovnih programa među učiteljima i učenicima te je predložena duhovna online obnova učitelja na kraju nastavne godine. Predstojnik Ureda Žuljević potaknuo je ravnatelje na brigu oko racionalnog raspolaganja materijalnim dobrima u ovom kriznom vremenu. Sastanak je završio molitvom Kraljice neba, raduj se.