Maturalna večer desete generacije maturanata Katoličke gimnazije

U četvrtak, 4. lipnja 2020. godine u novouređenoj svečanoj dvorani Gloria u Požegi održana je maturalna večer učenika četvrtih razreda Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Susret je započeo u 19 sati prozivanjem i ulazom maturanata 4.a i 4.b razreda, desete generacije učenika Katoličke gimnazije. Razrednice maturanata prof. Marijana Ćorluka (4.a) i prof. Ivana Brekalo (4.b) prozivale su učenike koji su ulazili u parovima. Nakon što su zauzeli svoja mjesta na sredini dvorane, maturanti Teodora Sakoman (4.b) i Karlo Kuburdžić (4.a) pozdravili su sve prisutne i svima zahvalili što su se odazvali njihovu pozivu. Posebno su zahvalili svojim profesorima, sadašnjim i bivšim, što su im bili podrška i oslonac kada je to bilo potrebno. Ravnatelj Katoličke gimnazije prof. Ivan Bedeničić obratio se prisutnima govorom kojim je najprije pozdravio sve prisutne, podsjetio na važnost i ljepotu životnog puta na kojem se maturanti nalaze, a potom zahvalio učenicima i njihovim profesorima na svemu što su nastojali činiti kroz protekle četiri godine.

Nakon ravnatelja mikrofon su u svoje ruke uzele razrednice. Prof. Marijana Ćorluka na početku je također pozdravila sve prisutne. Nastavila je govor spominjući glavne odrednice ispravnoga života poput ljubavi, autentičnosti, svijesti, slobode, vjere i mnogih drugih, podsjetivši maturante na činjenicu da su ih tijekom školovanja mnogo puta dotakli i živjeli. Ploveći s njima četiri godine morima hrvatske i svjetske književnosti, a unoseći u to duboko more i sve prisutne goste u dvorani, podsjetila je maturante na mnoge važne likove spomenutih književnosti koje su susreli u školskim klupama, još jednom oživljujući njihove situacije, inspiracije, tjeskobe, junaštva, šokove i metamorfoze. Ulomcima Šenoe i Kranjčevića, citirajući posebno Ujevića, prof. Ćorluka ohrabrila je maturante na odlasku rekavši im kako u njima, uz redovita ograničenja i okvire koje svaki čovjek nosi u sebi, ipak ponosno „živi vedrina i divna sloga“ na koju moraju biti usmjereni. Njihovu jedinstvenost, neponovljivost i vrijednosti na kojima su temeljili svoj srednjoškolski put pozvani su nositi kroz život, nemajući razloga da ih se srame. Svoj govor prof. Ćorluka zaključila je riječima Tina Ujevića: „Ono što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu bila bi vedrina, kristalna kocka vedrine“.

Prof. Ivana Brekalo također je najprije pozdravila sve prisutne, a potom zahvalila prof. Ćorluki na suradnji po pitanju razredništva i ravnatelju Bedeničiću na podršci i povjerenju koje joj je iskazao povjerivši joj razredništvo. Prisjetila se rujna 2016. godine kada je počela raditi i tada upoznala učenike od kojih se danas oprašta, a kao lijepu uspomenu istaknula je mnoga putovanja, izlete i hodočašća na kojima su bili prisutni, kao i trenutke pune uspomena kojih se rado sjećaju. Isto tako, zahvalila je maturantima na upornosti, posebno s obzirom na razdoblje korona virusa kroz koje nije bilo lako proći zbog mnogih neizvjesnosti. Čestitala im je rekavši: „Vi ste dokazali da uspjeh može doći i dok je svijet okrenut naopačke.“ Prof. Brekalo prisjetila se svoje mature prije deset godina i ohrabrila tako maturante s obzirom na sve ono što će susresti nakon srednjoškolskog obrazovanja. Zamolila ih je da budu dobri veleposlanici škole iz koje odlaze i da uvijek čuvaju vrijednosti koje su primili kroz četiri godine srednje škole.

Nakon što su razrednice izrekle svoje govore, primile su poklone od predstavnika učenika, a voditelji Teodora i Karlo pozvali su predsjednike razreda Jakova Margetu (4.a) i Danijela Barišića (4.b) da održe svoje govore. Govori su zaključeni zahvalom profesorima, sadašnjima i bivšima, a svima od njih koji su bili prisutni na maturalnoj zabavi uručeni su i prigodni pokloni uz poruku i pljesak svakom profesoru. Vlč. Marijan Pavelić koji je maturantima predavao vjeronauk kroz tri godine, predvodio je molitvu na početku večere. Kako je večera išla svome kraju tako se plesni podij popunjavao sve više, a za dobru atmosferu pobrinuli su se svirači iz grupe Mega band. Kako se približavala ponoć, tako su u dvoranu dolazili prijatelji naših maturanata koji su im i na ovaj način željeli iskazati svoju blizinu i podršku na koncu jednog tako lijepog i važnog razdoblja mladenačkog života.

Dragim maturantima škola želi puno sreće na polaganju državne mature, a Božjeg blagoslova i zdravlja kroz život kako bi ostvarili svoje snove i dosegli ideale koje u sebi nose. Vrijeme je da se lađa odgurne od kopna, da poput gesla škole „Duc in altum“ svaki od njih zavesla prema plavom i dubokom oceanu života. Oni znaju da ih profesori prate i na tom putovanju!