Drugo hodočašće KG-a i ŠPD-a “Pegaz” Gospi od Suza u Pleternicu

Tradicija s novim

Tisuće hodočasnika koji su se i jučer okupili u svetištu Gospe od Suza u Pleternici ištući njen zagovor u brojnim svojim nakanama neoboriv su dokaz da je i danas jedini strah koji trebamo priznati samo strah Božji. Bog nas okuplja i ovih dana oko Gospina lika koji itekako ima razloga liti suze nad onime što može vidjeti i u našem kraju i u našoj državi i u cijelom svijetu. Ono što ohrabruje jesu rijeke hodočasnika čije je pouzdanje veće od nametnutog straha, a među njima brojni mladi naše biskupije koji ne njeguju folklor nego nastoje živjeti i svjedočiti vjeru koju su im namrijele i sačuvale, ponekad pod veliku cijenu, generacije naših Šokaca, Graničara, Bosanaca i Hercegovaca, Slovaka i Čeha i drugih vjernih katolika.

Upravo to je tradicija koja je itekako živa, gotovo prkosna u Hrvatskoj Sirakuzi tijekom njenih devetnica Gospi od Suza. Prošle je godine, vjerujemo, započela također jedna mala tradicija za koju se nadamo da će milošću Božjom potrajati i rasti iz godine u godinu, iz generacije u generaciju. Katolički gimnazijalci i njihovi prijatelji predvođeni profesorima KG-a i ove su godine pošli na hodočašće u Pleternicu i to Požeškom gorom. Želeći izbjeći tradicionalnu rutu županijskom i prometnom cestom prema Pleternici, ove je godine ruta bila još dulja, još izazovnija i zanimljivija. Naime, mladi i samo nešto stariji hodočasnici nakon molitve i ispraćaja ispred zgrade KG-a, kojem je prisustvovao i predstojnik Ureda za katoličke škole vlč. Ivica Žuljević, krenuli su put kapelice sv. Vida nakon čega su se Požeškim vinogradarskim putem spustili na sam kraj Vranduka i preko Komušine krenuli put Ćosinih i Vasinih Laza. U Komušini kraj kapelice sv. Petra i Pavla (župa Vidovci) dočekalo ih je osvježenje koje im je pripremio vidovački župljanin i vjeroučitelj Miroslav Peroutka. Većina hodočasnika po prvi je puta prošla Ćosinim i Vasinim Lazama kao i prekrasnom hrastovom šumom do pleterničkog Starca i vinograda obitelji Markota gdje su se odmorili prije samog silaska u grad.

Tijekom pješačenja hodočasnici su imali prigodan duhovni program koji je pripremio vjeroučitelj Krunoslav Siroglavić – uz neizostavnu krunicu, najjače oružje koje nam je dala Blažena Djevica Marija, naučili smo nešto više o dogmama o Djevici Mariji, ali i svetoj Moniki, majci svetoga Augustina na čiji su blagdan hodočastili Gospi od Suza. Tradicionalno hodočašće novim putem koji je ove godine trajao čak šest punih sati završio je svečanim euharistijskim slavljem u zajedništvu s tisućama hodočasnika iz svih dijelova Požeštine. Nakon što su se mladi hodočasnici podružili s mladima iz domaće župe i njihovim kapelanom vlč. Tomislavom Dokozom zaputili su se prema posljednjem vlaku toga dana koji ih je brzo i sigurno dovezao do mjesta polaska – Požege.