I KG ima srce za Caritas

Zbog svima nam poznate situacije posljednjih mjeseci, svi smo primorani prilagoditi se nečemu što je nazvano novo normalno. Učenici i djelatnici naše škole tako su na prigodan i prihvatljiv način odlučili obilježiti Dane kruha. U ponedjeljak, 26. listopada, na kraju drugoga sata svaki je razred unutar svoje učionice izmolio molitvu koja je pripremljena za blagoslov hrane koju su učenici donijeli za blagovanje. Ove godine, baš znakovito u vrijeme Dana kruha, Škola je ostvarila suradnju s Caritasom Požeške biskupije. Tako su učenici istoga dana osim hrane koju su ponijeli sebi prikupili nekvarljive namirnice kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Učenici su prikupili 18 kutija s namirnicama koje su predstavnici Škole zajedno s vjeroučiteljem Krunoslavom Siroglavićem odnijeli u Caritas. Ondje su učenike dočekali zaposlenici Caritasa na čelu s tajnicom Katarinom Paulić.

„Naša suradnja započela je prvo s Katoličkom osnovnom školom posredstvom gospođe Ane Matković, njihove školske psihologinje koja je ujedno i naš suradnik i voditelj centra „Pro vita et familia“. Prva suradnja koja nam se dogodila bila je za Međunarodni dan starijih osoba kad smo promišljali na koji način bismo to mogli obilježiti. Svjesni smo da zbog epidemiološke situacije stvari koje smo prije odrađivali i realizirali sada trebamo prilagođavati. Međunarodni dan starijih osoba obilježili smo tako da su učenici Katoličke osnovne škole izrađivali prigodne čestitke koje su naši volonteri dostavili našim korisnicima koji su uglavnom starije životne dobi. Ovdje se rodila ideja da bismo u razrede mogli postaviti kutije dobrote u koje bi učenici kroz kraće vrijeme mogli donositi namirnice. Taj projekt se realizirao unatoč ovoj nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji i baš u ovo znakovito vrijeme kada obilježavamo dane zahvalnosti za plodove zemlje kada učenici nisu mogli u razrede donositi nešto što bi pripremili kod kuće pa je osmišljeno da namirnice koje bi potrošili kod kuće donesu u svoje razrede u kutije dobrote. Iznimno nas veseli što je suradnja iz Katoličke osnovne škole prešla i u Katoličku gimnaziju, a još nas više veseli što je u tako kratko vrijeme odaziv učenika bio velik i naše police u skladištu su pune. Od srca zahvaljujemo svima koji su se uključili. Ovo prikupljanje namirnica pokazalo se vrlo korisno, vjerujem na dobrobit i onih koji su namirnice prikupljali i na dobrobit onih koji će ih primiti. Promišljat ćemo o tom da ponovimo ovakve akcije. Ono što bismo voljeli je da kroz suradnju s Katoličkom gimnazijom uključimo učenike u programe i projekte volontiranja. To je nešto na čemu bismo se više bazirali, ne toliko na ovom opipljivom i materijalnom, što nam, naravno, jako dobro dođe. Ipak bismo željeli više probuditi svijest o volontiranju jer nam volontera često nedostaje.“ rekla je gospođa Paulić.

„Budući da naša škola kao i mnoge druge u mjesecu listopadu obilježava Dane kruha, tj. dane zahvalnosti za plodove zemlje, odlučili smo to učiniti i ove godine, u ponedjeljak, 26. listopada. Posebnost je, međutim, što ove godine zbog epidemiološki nepovoljne situacije nismo bili u mogućnosti provesti redovan program sa zajedničkom molitvom zahvale i blagoslovom hrane, nego smo to u školi odlučili prilagoditi. U svakom od razreda učenici su donijeli u pripremljene kutije mnoge namirnice, a onda su se zajednički pomolili sa svojim profesorima u učionicama. Molitvom u razredima svi su učenici zahvalili Bogu na hrani i posebno kruhu koji svakodnevno blagujemo, a ovom karitativnom akcijom željeli smo kao škola učiniti jedno dobro djelo. Osim učenika, u ovu lijepu gestu uključili su se Ravnatelj i svi djelatnici, donijevši svoje namirnice u zbornicu. Htjeli smo posvjedočiti kako pomaganje potrebitima proizlazi iz našeg duhovnog stanja i odnosa s Isusom te za nas nema obilježje tek jedne od akcija, nego je izraz ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Učenici su hranu donijeli u školu u ponedjeljak, 26. listopada, a ostavili smo i mogućnost da se to učini još i sljedećega dana. Neki su razredi donijeli i više nego je bilo mjesta, a naravno da smo kao škola sretni jer vidimo da učenici i profesori imaju veliko i solidarno srce koje je uvijek spremno pomoći onima koji su u potrebi. Crkva je uvijek znala zahvaljivati Bogu na darovima koje od njega prima, a Isus je Crkvu naučio da se najljepše zahvaljuje Bogu davanjem i pomaganjem drugima. Hvala od srca svim učenicima i razredima, kao i profesorima koji su podržali ovu akciju.“ rekao je za kraj naš vjeroučitelj.