HŠSS prepoznao vrijednost sportskih aktivnosti naše mlade škole

Danas, 29. listopada, našu školu, Katoličku gimnaziju, posjetila je novinarska ekipa Hrvatskog školskog sportskog saveza iz Zagreba i predsjednik Županijskog sportskog saveza Požeško-slavonske županije Albinko Bagarić. Goste su u ime škole dočekali ravnatelj prof. Ivan Bedeničić i profesor tjelesne i zdravstvene kulture, voditelj svih sportskih reprezentacija i organizator sportskih manifestacija, Mario Raguž.

Naša Škola, unatoč malom broju učenika, uključena je u puno sportskih sadržaja koje nastojimo ostvariti kvalitetno i profesionalno. Upravo je to bila motivacija da predstavnici HŠSS-a odluče napraviti reportažu o nama razini naše županije. Razna sportska natjecanja i sportske manifestacije, planinarenje Školskog planinarskog društva „Pegaza“, penjanje na umjetnu stijenu te ostale sportske izvannastavne aktivnosti sastavni su dio sportskog života naše Škole te na taj način omogućavamo svakom učeniku koji to želi izgradnju samoga sebe kroz razvijanje motoričkih sposobnosti, usavršavanju kondicije i sl .
Predsjednik Županijskog sportskog saveza i profesor u Osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu, Albinko Bagarić, objasnio je kako funkcioniraju natjecanja u našoj županiji. Posebno je istaknuo da se godišnje provodi deset natjecanja u obje kategorije, odnosno među dječacima i djevojčicama.

Ravnatelj Bedeničić istaknuo je kako u njegovoj mladosti nije bilo puno izbora kao danas, ali i da se puno radilo. Kao gimnazijalac, podijelio je s prisutnima, išao mu je jako dobro stolni tenis te su puno trčali. Spomenuo je stare Grke te rekao kako su oni osobito brinuli o svome tijelu korz odgojni poznat pod pojmom kalokagatija, što je podrazumijevalo harmoniju lijepog i dobrog, jedinstvo tjelesnog i duhovnog odgoja. Također, kao kršćanin smatra da je tijelo hram Duha Svetoga i da je jedan od najboljih načina za održavanje svoga tijelo zdravim upravo treniranje i bavljenje sportom.

Potom je za predstavnike HŠSS-a svoju izjavu dao jedan od najsvestranijih sportaša naše škole, maturant Karlo Antunović, koji je ukratko objasnio koliko je sport važan, pogotovo u ovim danima pandemije koronavirusa kad su ljudi zatvoreni u kućama. Rekao je da se sportom bavi od pete godine te da je ostvario puno uspjeha kako u nogometu tako i u atletici. Nakon kratkog razgovora pokazao nam je svoju nogometnu tehniku te je prezentirao nekoliko vježbi koje svatko od nas može napraviti kod kuće.
Domaćin, prof. Raguž potom je gostima pokazao sportsku dvoranu ali i dragocjenu umjetnu stijenu, najveću u ovom dijelu Hrvatske, ali i istaknuo da su prava vrijednost našeg školskog sporta zapravo brojni uspjesi naših sportaša o čemu svjedoče i pehari koji postavljeni u hodnicima škole.