Dovršen projekt „Šport uključi, probleme isključi“

Iako će mnogi ovu godinu pamtiti samo po virusu, koji nam je ili zbog kojega su nam se i poslovi i životi morali prilagođavati, mi ćemo u Katoličkoj gimnaziji nastojati pamtiti sve ono što smo nastojali učiniti da nam priča o virusu ne bude prva i jedina. Iako smo i programe, i uvjete i projekte morali ili prilagođavati ili prolongirati za neka sretnija vremena, sve ono što smo uspjeli odraditi i zajednički proživjeti čini ovu godinu posebnom i uspješnom.

U takvom jednom ne najsretnijem trenutku – poluprazne škole i ulice, a prazne dvorane i igrališta – drugom velikom projektu Škole, „Šport uključi, probleme isključi“ istekao je dvogodišnji mandat. Na završnoj konferenciji koja je održana danas, 17. prosinca u Dvorani svete Terezije Avilske, voditeljica projekta Marina Jelčić Vidačić predstavila je dvogodišnji projekt kojemu je cilj bila inkluzija kroz šport djece i mladih koji su u riziku od socijalne isključenosti, a koji je Katolička gimnazija odradila u suradnji s Nogometnim klubom Dinamo Vidovci-Dervišaga. Projekt je to, kako smo i danas mogli čuti, koji je uključio 190 djece i mladih u pet športova – nogomet, gimnastika, atletika, plivanje i penjanje na umjetnoj stijeni.

Na završnoj koferenciji Projekta, prilagođenoj epidemiološkim uvjetima, prisustvovali su uz domaćine, ravnatelja Škole Ivana Bedeničića i predstojnika Nacionalnog ureda za katoličke škole vlč. Ivice Žuljevića, Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika, partner u projektu, Tomislav Čabraja, predsjednik NK Dinamo Vidovci-Dervišaga, predstavnici Požeškog športskog saveza, ravnatelji gradskih srednjih škola i Srednje škole Pakrac, kao i suradnici na pripremi projekta, Marijana Obradović i Tomislav Škoda.

Program je prigodnom riječju otvorio ravnatelj Bedeničić zahvalivši se autorici projekta gospođi Marijani Obradović “koja je svoje iskustvo spretno spojila sa sasvim specifičnim zahtjevima kako projekta tako i naše škole. Bez nje i uvjerljivog nastojanja predstojnika naših katoličkih škola, prečasnog Ivice Žuljevića, teško da bih se osjetio pozvanim i sposobnim prihvatiti te zadaće.”

Osvrnuo se i na tim koji se u ove dvije godine mijenjao: “Kroz projekt sam upoznao sedmero mladih, obrazovanih ljudi (šest Požežana i jednog Baranjca) i na njima gradim uvjerenje da će nam jednoga dana budućnost biti u dobrim, sigurnim i pametnim rukama. Troje od njih je već preuzelo stalna radna mjesta i ističu pozitivne reference svojeg naukovanja na projektu. Posebno bih ovdje zahvalio prvom voditelju projekta, g. Bruni Budimiru, „ledolomcu“ koji je trasirao put i sadašnjoj voditeljici Marini Jelčić Vidačić koja je precizno i stručno, do kraja iscizelirala ovo djelo.”

Svjestan kako su školski projekti uvijek i društveni pa i gradski projekti podsjetio je da je “od samog početka projekta bila prisutna želja da implementiramo svoj trud u gradski trud i brigu o mladima. Od gospodina gradonačelnika, Darka Puljašića, preko članova Športskog saveza do profesionalne pomoći članova HGSS-a otvarala su nam se vrata, pružala prijateljska ruka i djelatna pomoć. Zaljubljen sam u takvu Požegu otvorenog uma i srdaca! Gospodin Tomislav Čabraja i njegov nogometni tim ne samo da su se izvrsno snašli u partnerskoj ulozi nego su nas i u promociji digli na državnu razinu posjetom izbornika Zlatka Dalića.”

Na kraju se zahvalio i cijelom kolektivu Katoličke gimnazije “na živom svjedočanstvu bratske ljubavi i dobrote kojom su proželi, oplemenili i omogućili izvršenje ovog projekta!”

Nakon njega prisutnima se obratio i dogradonačelnik Troha. Potom je voditeljica projekta Marina Jelčić Vidačić, koja je na tom mjestu zamijenila Brunu Budimira, predstavila projekt od njegovih početaka do danas. Napomenula je da je projekt vrijedan 998.838,46 kn, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s čak 849.012,69 kn. Za projekt je nabavljeno kombi-vozilo, postavljena atraktivna umjetna stijena za penjanje kao i nabavljene potrebne gimnastičke sprave, oprema za penjanje, plivanje i nogomet, što će nakon projekta baštiniti Škola. Održane su i dvije edukativne radionice za trenere i stručnjake te dva nogometna turnira za djecu. Jedan od najupečatljivijih događaja koji je organizirao projekt na inicijativu g. Tomislava Čabraje svakako je dolazak trenera nogometnih viceprvaka svijeta, g. Zlatka Dalića.

Na projektu su, uz spomenutog Brunu Budimira, sudjelovali Matej Peharda, Mirko Cvetko i Maurizio Rezo, a projekt će, uz gđu Jelčić Vidačić, dovršiti Matej Babić, koordinator i Ana Pedić, kineziolog, ekipa iza koje je više od 900 treninga, 190 zadovoljnih djece i mladih, i jedna mala ali ponosna – Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi.

Foto: Nautes