Novo lice Gradske knjižnice Požega

Gradska knjižnica Požega od danas otvara vrata svoje nove suvremeno opremljene knjižnice u 175. obljetnici svoga djelovanja. Zgrada je otvorena za javnost danas, 15. ožujka 2021. godine. Na konferenciji za javnost ravnateljica Aleksandra Šutalo istaknula je: „Zahvaljujući Požežanima koji su čitanjem i okupljanjem davne 1845. godine osnovali požešku knjižnicu kao ishodište dobrih ideja, nacionalne osviještenosti, ali i napretka cijelog grada, s ponosom možemo reći kako ove godine obilježavamo 175. godina tradicije knjižnične djelatnosti. Projekt rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice i čitaonice započeo je 2006. godine, a završetak se očekivao 2020. godine.“

Budući da se već neko vrijeme govori kako će knjižnica zasjati u novom, modernom svjetlu, ravnateljica je otkrila: „Ovdje se ne radi samo o obnovi, odnosno, o građevinskim radovima, nego o uspostavi i ustroju potpuno nove knjižnice koja će biti daleko modernija. Korisnicima će ponuditi sve knjige u slobodnom pristupu, a isto tako ima jedan novi odjel s dovoljno prostora za mnogo novih aktivnosti i programa koje će voditi djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Omogućeno je korištenje e-knjiga, svi članovi knjižnice mogu besplatno čitati knjige pomoću ZaKi Book aplikacije. ZaKi Book dio je knjižničnog sustava ZaKi koji omogućava brzo pretraživanje, posudbu i povrat e-knjiga.“

Gradska knjižnica u Požegi neprekinuto djeluje 175. godina i tom je prigodom osmišljen program poticanja čitanja i promocije novih prostora koji se zove „175 sati čitanja za 175 godina knjižnice“ koji će biti realiziran u suradnji s našom Školom, a započeo je upravo danas u 8:00 sati i završit će 2. travnja u 15:00 sati. Projekt podrazumijeva neprekidno čitanje u trajanju od 175 sati na novom Odjelu književnosti. Projekt je započeo s Franom Mjertanom, učenikom 4.b razreda koji je za danas izabrao djelo Miroslava Krleže Povratak Filipa Latinovicza. Danas je, također, otvorenje izložbe fotografija Lice knjige iz projekta Knjiga svaki dan 2020. na kojoj prisustvuju autori i gosti iz Zagreba, Vukovara, Vinkovaca i Osijeka.

Iako je prvi dan dugoočekivanog otvorenja, uspjeli smo postaviti nekoliko pitanja jednom od djelatnika knjižnice, Mateju Pehardi, djelatniku na Odjelu za mlade i multimediju te, naravno, ravnateljici Aleksandri Šutalo.

Možete li opisati vaše prve dojmove o današnjem danu?

Mislim da se moji osjećaji najbolje mogu opisati kroz osjećaje koje su pokazali naši posjetitelji i korisnici koji su danas došli u knjižnicu. Danas je 15. ožujka, otvorenje naše nove knjižnice i trenutno bilježimo veliki broj posjetitelja. Prateći njihova lica, izraze sreće i zadovoljstva, ono što ja mogu u tome trenutku osjetiti, isto kao i moji kolege, samo je sreća i zadovoljstvo jer unazad već nekoliko godina mi aktivno pripremamo koncept nove knjižnice i kroz današnje impresije naših posjetitelja možemo vidjeti da smo uspjeli.

Gradska knjižnica Požega nova je knjižnica koja svojim građanima i posjetiteljima daje iskustvo jedne suvremene, moderne knjižnice 21. stoljeća i to ne samo zbog sve ove opreme, lijepo uređenog prostora, nego i zbog programa koje smo pripremili te usluga kojih je sada puno više nego što je bilo prije s obzirom na prostorno ograničenje koje smo imali ranije.

Što mislite koji će odjel biti najaktivniji?

Teško je to zaista reći jer smo mi stvarno uložili puno energije da osmislimo svaki odjel i da osmislimo programe na svakom odjelu, tako da bih ja bila najsretnija da svaki odjel pojedinačno živi u svom punom kapacitetu. Mi ovdje imamo 4 odjela, Odjel književnosti, Dječji odjel, Odjel za mlade i multimediju, Znanstveno-studijski odjel. Svaki odjel pojedinačno ima svoju posebnu funkciju. Na Odjelu književnosti nalazi se kompletna naša književnost i mjesta za čitanje, na Dječjem je odjelu sva literatura za djecu, ali i prostori za dječje aktivnosti koji će na našem novom Dječjem odjelu biti svaki dan. Na Znanstveno-studijskom odjelu uz stručnu literaturu imamo i mjesto za studijski rad, konkretno 35 mjesta gdje se može učiti u miru i tišini i uz motivaciju okruženja, dakle, knjiga i 5 računala za korištenje. U potkrovlju se nalazi Odjel za mlade i multimediju koji sadrži audiovizualnu građu, dakle glazbu i film te multimediju općenito.

Također ćemo imati radionice za mlade. Neke od njih su radionice o učenju, čitateljski klub za mlade, lego klub za mlade, radionice programiranja, itd. Dakle, ne mogu reći koji će odjel najbolje raditi. Nadam se da će svi raditi u toj svojoj svrsi koju smo zamislili i da će, kako je i danas slučaj, kad nam netko dođe, izlaziti iz ove knjižnice sretan i zadovoljan.

Smatrate li da će ova institucija oživjeti Požegu, ako ne i županiju?

Sigurno da će oživjeti Požegu jer smo svojim novim programima, kapacitetom i pogotovo kroz galerijske postavke ovdje definitivno podigli razinu kulturne ponude u gradu jer sad naša Požega ima dvije nove galerije koje mogu prezentirati naše umjetnike, također i dvije nove dvorane gdje se mogu održavati razni programi, ne samo naši, nego i oni naših suradnika. Od prvog našeg sata otvorenja knjižnice teče program koji se zove 175 sati čitanja za 175 godina knjižnice u kojoj su nam tako spremno i radosno izašli u susret profesori i učenici Katoličke gimnazije u Požegi kojima se ovim putem jako zahvaljujem. To je inače akcija neprekinutog čitanja u našem radnom vremenu u trajanju od 175 sati gdje želimo poslati poruku o 175 godina neprekinute knjižnične djelatnosti naše knjižnice što nas stavlja u bok prvih osnovanih knjižnica u Hrvatskoj općenito.

Zamolili smo i Mateja Pehardu, bivšeg djelatnika naše Škole da i on podijeli svoje dojmove.

Zadovoljan sam ovakvim odazivom, ne u smislu da je jako puno ljudi, nego što ljudi konstantno dolaze s ciljem da razgledaju novu knjižnicu. Zapravo, prvi je moj dojam iznenađenje i zadovoljstvo jer znam da će knjižnica koristiti svim građanima ovog grada. U knjižnici će svoje mjesto moći pronaći svi. Na Odjelu za mlade vrijeme će moći provoditi svi srednjoškolci, a pogotovo vi gimnazijalci. Također, učenicima su dostupna računala koja se mogu koristiti za računalne igrice, ali mogu poslužiti za rad i na nekim zahtjevnijim programima. U boravku za mlade moći će se boraviti bez ikakve najave ili kontrole.

Mislite li da će knjižnica na neki način oživjeti naš grad?

Nadam se da hoće jer imamo preko 30 aktivnih programa koji su za sve uzraste, od beba do umirovljenika, pa do galerijske djelatnosti gdje će biti upriličene izložbe slika. Za umirovljenike smo pripremili informatičke edukacije i radionice, za djecu, naravno, igraonice.

U godini koja je proglašena Godinom čitanja Gradska knjižnica nije mogla bolje planirati svoje otvorenje. Fenomenalan prostor, nadamo se, moći odolijevati svim mjerama i restrikcijama jer u novoj knjižnici ima dovoljno mjesta i programa za svakoga – sve ostalo su isprike. Svim djelatnicima čestitamo na dobro obavljenom poslu i želimo puno uspjeha u radu kako sa svojim korisnicima tako i u promociji svoga i našega grada.

Razgovarale i pripremile: Barbara Rezo i Martina Grbeš, 3.a

Foto: Magdalena Černušak, 3.a i Karlo Bleiziffer, 4.a