2021. – Godina čitanja i otkrivanja sebe

Uslijed pandemije koronavirusa, raznih briga i nedaća s kojima se ljudi svakodnevno bore, dobro sredstvo relaksacije jest upravo čitanje.

Osim bijega od svijeta oko nas je i realnosti koja i nije baš bajna, čitanje nam pomaže u poboljšanju naše ukupne kakvoće života, razvitku samosvijesti, unutarnjih vrijednosti i proširenju vokabulara kao i same inteligencije.

Upravo zbog toga je Ministarstvo kulture i medija iznijelo prijedlog o proglašenju 2021. godine Godinom čitanja, a sam prijedlog je krajem siječnja ove godine i podržan od strane Vlade Republike Hrvatske.

Osim unapređivanja vlastitog znanja i komunikacijskih sposobnosti, proširenja vokabulara i poboljšanja pamćenja, čitanje nam omogućuje i bijeg od realnosti kao i ulazak u neki novi svijet, svijet u kojemu smo prepušteni ispisanim riječima koje samo ‘klize’ kroz naše oči ostavljajući trag na duši. Bilo da se radi o romanima, stručnoj literaturi, kraćim djelima, stripovima (…) uzimanjem toga komada papira u ruku i spuštanjem istog određeno vrijeme nakon nešto u nama se mijenja te naša svijest barem malim dijelom dobiva novo ruho, novi značaj.

175 sati uživanja

Upravo s ciljem da se učenici upoznaju s različitom građom kao i ljepotama samog čitanja, Gradska knjižnica i čitaonica u Požegi povodom otvorenja svojih novoobnovljenih vrata organizirala je projekt 175 sati čitanja povodom 175. obljetnice osnutka same knjižnice na ovome prostoru.

U projektu koji je započeo 15. ožujka sudjelovali su učenici i djelatnici Katoličke gimnazije u Požegi. Na taj dan s početkom u 8:00 kroz vrata knjižnice prošao je prvi učenik koji je proveo svojih sljedećih sat vremena čitajući u ugodnosti novouređene knjižnice nakon čega su se učenici mijenjali svaki sa svojih sat vremena do kraja radnog vremena u 20:00 kroz idućih petnaest dana.

Sudionici projekta čitanja ovom su prilikom mogli doživjeti čari knjižnice koja je svojim novim izgledom sigurno očarala mnoge i (nadajmo se) potaknula u njima zaljubljenost u vlastitu građu kao i poruku koju ona prenosi.

Vremeplov kroz objektiv

Svatko od nas ima uspomenu ili sjećanje koje ga veže za vrijeme odrastanja, spoznavanja stvari ili mladenaštva. U svakome od nas postoji mali tračak toga vremena u kojemu smo prvobitno otkrivali svijet oko sebe, a potom i sebe same.

Povodom godine posvećene čitanju, naša škola organizira i svoj prvi foto-natječaj pod nazivom „Zoom u djetinjstvo“ u kojemu takve trenutke i uspomene možemo predočiti u uspomenu sastavljenu od piksela prikazujući srcu nam drago sjećanje.

Natječaj je započeo 10. ožujka te traje do 10. travnja, a prijaviti se mogu svi učenici naše škole.

Kao završnicu natječaja, povodom dolaska književnice i romansijerke Julijane Matanović, 16.travnja bit će prikazana izložba fotografija u dvorani svete Terezije Avilske.

Knjigom kroz život

Ova godina možda i ne nosi svakome najdražu titulu ili njena titula ne prikazuje svakome poseban značaj, no možemo se složiti da će pročitano kvalitetno štivo na svakome pojedincu neovisno o njegovoj ljubavi prema knjigama ostaviti mali trag na duši. Upravo taj trag može biti dovoljan pokretač da se odlučimo vidjeti svijet drugačije i shvatiti što nas to tako jednostavno, a opet opširno može voditi dalje doli same knjige.