Emisija sa stavom

Na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNa koja se održala online našu školu predstavljala je emisija, kako je povjerenstvo reklo, sa stavom, Maturant u novom (ne)normalnom Lee Majski i Antonija Bebeka, maturanata 4.a razreda. Na okruglom stolu na kojem su sudjelovali Majda Makovec Joksimović, urednica na Hrvatskom radiju Zagreb, Lada Martinac Kralj, dramaturginja na Hrvatskom radiju, Stephanie Jamnicky, redateljica na Hrvatskom radiju te Srđan Nogić, tonski snimatelj na Hrvatskom radiju, a kojim je moderirala Marijana Češi iz Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavljeno je deset najboljih ovogodišnjih radijskih emisija (tri radio drame i 7 emisija) od 58 pristiglih.

Na okruglom se stolu potvrdilo da je prevladavajuća tema bila problematika nastave na daljinu, neizvjesne budućnosti za sve srednjoškolce, a pogotovo za maturante, kao i problem nedovoljno provjerenih informacija o koronavirusu s kojima se svakodnevno susrećemo. Za razliku od znatno ozbiljnijih tonova većine, ako ne i svih, radijskih emisija, radijska emisija naših učenika pohvaljena je kao osvježenje, a Lea i Antonio za svoju humorističnost te mladenačku britkost i buntovnost kojom bi slobodno mogli nastupiti kao stand up komičari, ustvrdila je Majda Makovec Joksimović. Iako smo to mi već dobro znali, Lea i Antonio su pohvaljeni i za odličan stav prema mikrofonu i dobru dikciju zbog čega je djelovalo da emisija teče kao rijeka, što zasigurno duguju satima provedenim u dramskoj družini škole. Emisija je također kvalificirana kao tehnički čisto odrađena, s umjetničkim ispadima u pojedinim trenutcima, dobro upotrijebljenoj glazbi, što su naslijedili od majstora tehnike vlč. Marijana Pavelića, a napose, autorskom pristupu temi za razliku od dobro poznatih (istih) pristupa sveprisutnoj temi. Upravo zbog te osobne, maturantske perspektive kojom je sagledana trenutačna situacija emisija je prozvana emisijom sa stavom.

Bio je to najbolji mogući način na koji su se Lea i Antonio, Antonio i Lea u kreativnom smislu, kako su se godinama i ugrađivali u našu Školu, oprostili od srednjoškolske razine obrazovanja. Nadamo se da je i ovogodišnji nastup Lee i Antonija samo dio kontinuiteta koji naša Škola njeguje i baštini zadnjih nekoliko zrelijih godina te da ćemo sve lidranovske kategorije jednako uspješno njegovati kao i do sada i to u – starom normalnom!

Ukoliko želite poslušati sve ovogodišnje (a i starije) emisije hrvatskih srednjoškolaca, možete ih poslušati na sljedećoj poveznici:

MEDUZA