Požeškim i pleterničkim brdima Gospi od Suza

Jučerašnji dan dao je naslutiti kako se ljetu pomalo bliži kraj. Iako je advent još daleko, od jutra su nebesa rosila, a oblaci su dali zemlji cijeli dan da se odmori od neumorne pripeke brata Sunca. Je li to bio idealan dan za planinarsko hodočašće, vjerojatno bi bilo različitih odgovora, no ono što je važno jest da se kiše nismo uplašili, a da nas oblaci nisu obeshrabrili – želja da po treći put zajednički hodočastimo Gospi od Suza u Pleternicu bila je jača.

Okupilo nas se na početku 24 hrabrih i odlučnih ispred naše škole, preporučili smo se Božjoj milosti i zaštiti molitvom u našoj katedrali pa krenuli u mokro-sklisko-blatnu avanturu brežuljcima Požeške gore. Zaputili smo se sad već provjerenom rutom preko Sv. Vida do Komušine, kroz Ćosine i Vasine Laze preko Starca ponad Pleternice do samoga svetišta. Dobrih šest sati hoda proveli smo u ugodnom razgovoru i molitvi krunice tijekom koje smo se upoznali s poviješću prošteništa Gospe od Suza i njenim prvim župnicima iz nemilih komunističkih vremena s kojima nas je upoznao vjeroučitelj Krunoslav Siroglavić. Malu hodočasničku četu na čelu s ravnateljem prof. Bedeničićem u svetištu je dočekao kapelan vlč. Marko Gerendaj, bivši učenik KG-a, koji nam je ponudio okrjepu prije molitve krunice i svetog misnog slavlja na kojem su sudjelovale stotine hodočasnika po dosta svježem vremenu. Dan smo okrunili klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su predvodili vjernici iz požeške župe sv. Terezije Avilske.

U već poodmaklom danu za svoj smo hodočasnički povratak kućama izabrali vlak koji nas je prema redovitom rasporedu na vrijeme vratio na glavni požeški kolodvor. Ovo planinarsko hodočašće u Pleternicu koje se tradicionalno održava pred novu školsku godinu tek je predokus novih planinarskih izazova koji će se ponuditi članovima Školskog planinarskog društva „Pegaz“ u 2021./2022. godini.