Sveta Terezija Avilska – Dan škole, dan zajedništva

U petak, 15. listopada 2021. godine obilježili smo još jedan Dan škole. Moglo bi se reći da je taj Dan škole bio još posebniji od ostalih jer smo ušli u 15. godinu postojanja naše Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi koju ćemo obilježiti iduće godine. Podsjećamo da je naša škola osnovana 2007. godine, o desetoj obljetnici Biskupije. Osim Dana škole proslavili smo i svetkovinu svete Terezije Avilske, zaštitnice škole, požeške katedrale i grada Požege kojoj smo čast iskazali molitvenim bdijenjem u požeškoj katedrali večer uoči njenog blagdana.

Na sam Dan škole svi su se učenici i djelatnici Katoličke gimnazije okupili u Dvorani svete Terezije gdje je održan prigodni program kroz koji su nas vodili učenici Sara Alaber i Krešimir Jaković te nas upoznali ili neke podsjetili na pojedinosti o životu svete Terezije Avilske te prve žene naučiteljice Crkve. Vjeroučitelj profesor Krunoslav Siroglavić predvodio je kratku zajedničku molitvu nakon koje je uslijedila pjesma Ne dirajte mi ravnicu u izvedbi novoosnovanog školskog orkestra koji vodi profesor Siroglavić. Zajedno su, nakon toga, u pratnji školskog zbora, koji vodi profesorica Marija Tonković, izveli pjesmu Nada te turbe. Učenicima, djelatnicima i maturantima obratio se potom i ravnatelj škole Ivica Bedeničić zaželjevši svima sretan i blagoslovljen Dan škole. Program u dvorani završio je međurazrednim natjecanjem u kvizu znanja. Tema je natjecanja bila „Požeška biskupija – 15 godina Katoličke gimnazije u Požegi“, a kviz je pripremio i vodio profesor Miroslav Paulić. Spomenimo da su pobjedu odnijeli učenici 4.a razreda s osvojenih 26 bodova od mogućih 30.

Nakon prigodnog programa učenici i djelatnici uputili su se prema crkvi svetog Lovre odakle su se svi zajedno u svečanoj procesiji uputili prema katedrali gdje je u 11 sati održano svečano misno slavlje koje je predvodio nadbiskup msgr. Đuro Hranić. Na slavlju su sudjelovali i učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatske policije i drugih političkih, društvenih i kulturnih udruga, ali i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u pratnji požeškog gradonačelnika Željka Glavića. Zajedno s predvoditeljem misnog slavlja msgr. Hranićem i požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem koncelebrirali su biskupi Đakovačko-osječke metropolije, msgr. Marin Srakić i msgr. Ivan Čurić te Srijemske biskupije, msgr. Đuro Gašparović i koadjutor msgr. Fabijan Svalina.

Nakon misnog slavlja u dvorani svete Terezije za sve učenike i djelatnike koji su to htjeli prikazan je kriminalistički film iz 2019. Nož u leđa.

Jednom je sveta Terezija rekla: „Kad nam jednom ljubav Božja prodre u srce, tad će nam sve biti veoma lako i u najkraće vrijeme i sa neznatnim trudom učinit ćemo veoma mnogo.“ Neka nam ove riječi budu još jedan poticaj da u ovoj školskoj godini učinimo mnogo kako za sebe tako i za bližnje. Neka nas naša nebeska zaštitnica vodi i čuva i kroz ovu školsku godinu!

Sveta Terezijo Avilska, moli za nas!