U početku bijaše – knjiga!

Još od davnina prvi zvukovi, šumovi pretvarali su se u riječi, riječi su sklapane u rečenice, a one su postajale dio priča. Te priče su se vrijedno prepisivale i umnažale ručno dok Johannes Gutenberg nije omogućio drugačije – „od usta do usta“ najednom je postalo od police do police u knjižnici.

Knjige su nam kao takve danas izrazito dostupne, služe kao sredstvo informiranja, upućivanja, dokazivanja, ali i zabavljanja. Narodna poslovica kaže da se treba bojati čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu te upravo, glede toga, kako bi se populariziralo čitanje, na razini Republike Hrvatske svake se godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog održava manifestacija Mjesec hrvatske knjige.

Hrvaj se s knjigom! -moto ili natječaj?

Tema ovogodišnje manifestacije je „Hrvatski autori u Godini čitanja“, a moto glasi „Ajmo hrvati se s knjigom“ što je ujedno i naziv našeg drugog foto-natječaja.

„Nakon veoma uspješnog prošlogodišnjeg, a ujedno i prvog takvog natječaja „Zoom u djetinjstvo“, odlučili smo organizirati još jedan takav gdje pozivamo vas učenike da svojom jednom, dvije ili više fotografija pokažete vašu kreativnost i način na koji ćete vi pojmiti taj naziv „Hrvaj se s knjigom.““ govori nam naša školska knjižničarka Manuela Polak.

Natječaj je započeo 6. rujna, a prijave su otvorene do 22. listopada za sve učenike koji se žele prijaviti i sudjelovati, nakon čega će se održati i otvorenje same izložbe fotografija 5. studenog na II. katu škole.

Flash mob hrvatskih autora

Flash mob ili događaj na kojem se skupina ljudi sastane na dogovorenom mjestu, izvedu performans te se raziđu nikada ne ostavi publiku ravnodušnom. Upravo nekoliko takvih flash mobova održat će se na različitim lokacija našega grada gdje će učenici članovi dramske družine čitati poeziju naših hrvatskih autora tijekom Mjeseca hrvatske knjige.

Unatoč tomu, nisu građani jedini koji će dobiti uvid u hrvatske autore i čitanje poezije tijekom ovog mjeseca, već će i djelatnici naše škole čitati poeziju učenicima.

Noć čitanja i susret s Lanom Derkač

„Nakon što smo vidjeli kako se prošlogodišnja Noć čitanja učenicima pokazala kao jedan lijep doživljaj odlučili smo ju ponoviti.“ govori nam naša knjižničarka te dodaje kako će se u sklopu Noći čitanja čitati djela jedne požeške autorice Lane Derkač.

„S autoricom će se održati i susret 13. studenog u večernjim satima gdje ćemo čitati i njenu poeziju i kratku prozu te nakon toga razgovarati s njom.“ dodaje knjižničarka.

Summa summarum

Još jednom pozivamo učenike da se uključe u aktivnosti ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige kako na razini Škole, tako i šire, te u duhu ovogodišnje teme završimo s citatom jednog hrvatskog književnika, Tina Ujevića:

„Knjiga nije hrana, ali je poslastica.“

Foto: Magdalena Černušak, 4.a