Dani kruha, zahvalnosti i solidarnosti

Dani kruha kao dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada. Proizvodnja kruha poznata je od prethistorijskih vremena, a širila se preko svih kultura svijeta. Danas je kruh postao metafora za osnovne ljudske potrebe i životne uvjete općenito.

Naša je škola Dan kruha obilježila u petak 29. listopada 2021. Učenici su, zajedno s profesorima, svatko u svome razredu, izmolili prigodnu molitvu za zahvalu za sve plodove zemlje i za blagoslov hrane koju su donijeli za potrebite.

Naime, taj je tjedan u razredima postavljena „Kutija dobrote za Riznicu dobrote“ te su učenici u kutiju donosili neke od najpotrebnijih namirnica za potrebite. Učenici su kutije na kraju tjedna, točnije 29. listopada odnijeli u Caritas Požeške biskupije gdje su neki od članova novoosnovanog Volonterskog kluba razvrstavali namirnice. Neki su članovi kluba već u srijedu i četvrtak 27. i 28. listopada u Caritasu sudjelovali u razvrstavanju hrane prikupljene u Katoličkoj osnovnoj školi.

Volonterski klub osnovan je ove školske godine pod vodstvom profesorice Nikoline Bodolović i profesora Krunoslava Siroglavića. Kako kaže profesorica Bodolović, ideja za osnivanje volonterskog kluba rodila se još prošle godine no zbog nezahvalne epidemiološke situacije planirane se aktivnosti nisu mogle provoditi. „Do sada se preko 50 učenika pridružilo Volonterskom klubu što vidim kao jasnu poruku da smo pokretanjem kluba prepoznali potrebe naših učenika za konkretnim karitativnim djelovanjem.“

Klub je osnovan s ciljem aktualizacije načela kršćanske ljubavi koja se temelje na Evanđelju te koja duboko prožimaju identitet kako svakog vjernika, tako i katoličke škole. Želja je kroz konkretan učenički karitativni angažman biti vidljivi znak zaokreta koji je u katoličkom školstvu pronašao svoje novo lice: prijelaz iz škole – institucije, u školu – zajednicu. Klub je izvrsna prilika za razvijanje solidarnosti s drugima, empatije i altruizma pomoći drugima, upoznavanje s načinom volonterskog rada i ostalo u skladu s kršćanskim vrijednostima.

U sklopu Volonterskog kluba planirana su predavanja i radionice za učenike o volonterstvu, povremeni sastanci članova, posjete i pomoć udrugama koje se bave humanitarnom djelatnošću, uključivanje učenika u rad raznih institucija koje imaju potrebu za volonterima prema željama učenika, uključivanje učenika u volonterske aktivnosti u suradnji s biskupijskim Caritasom, suradnja s raznim udrugama i drugo.

„Kažu da je svaki početak težak, i početak djelovanja Volonterskog kluba ima svoju težinu i svoju ljepotu! Uistinu me raduje jer znam da imamo iskrene i plemenite namjere i dat će jednu novu dimenziju identitetu naše škole!“ kaže profesorica Bodolović.

„Najljepše zahvaljujem svim učenicima i njihovim roditeljima koji su pomogli napuniti Kutije dobrote u prigodi Dana kruha! Veliko hvala i svim učenicima volonterima koji su pomogli razvrstati namirnice u Riznici dobrote našeg Caritasa!“

Pomozimo potrebitima i gladnima kruha, a što je još važnije, kako kaže Majka Tereza „Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem, nego za kruhom.” Pa udijelimo i malo ljubavi i poštovanja svima, a pogotovo starijima i zanemarenima. Poštujmo i svoje roditelje jer oni su ti koji nam osiguravaju kruh za život.

Kruh naš svagdanji daj nam danas…

Foto: Tea Tutić, 3.b