Stručno predavanje Tjelesna aktivnost kao čimbenik tjelesnog i mentalnog zdravlja

Dana 1. prosinca 2021. nastavljena je provedba preventivnog projekta U zdravom tijelu zdrav duh – očuvajmo mentalno i tjelesno zdravlje mladih stručnim predavanjem profesora Tjelesne i zdravstvene kulture Marija Raguža o ulozi tjelesne aktivnosti za tjelesno i mentalno zdravlje.

Predavanje su poslušali učenici prvih i drugih razreda. Profesor je istaknuo brojne pozitivne aspekte bavljenja sportom i tjelesnom aktivnošću, od prevencije bolesti i očuvanja sposobnosti uslijed starenja, do discipliniranosti, stvaranja radnih navika i obveza, razvijanja ustrajnosti i strpljivosti, hrabrosti, ali i poštivanje pravila, kooperacije, fair-playa, socijalizacije i stvaranja prijateljstava do općenito manje rizičnog/delinkventnog ponašanja.

Profesor je objasnio aspekte ispravnog vježbanja, kao i savjetovanje s liječnikom, odabir adekvatne aktivnosti umjerenog intenziteta i trajanja, postupno uvođenje u tjelesnu aktivnost, svijest o opasnostima vježbanja tijekom bolesti ili zbog ekstremnih vremenskih uvjeta te upoznao učenike s koristima redovnog vježbanja za zdravlje, od motoričkih do psihosocijalnih benefita koji se primarno očituje kroz pojačano lučenje hormona endorfina zaslužnog za osjećaj zadovoljstva i emociju sreće.  Učenici su aktivno sudjelovali i postavljali pitanja vezano za način i provedbu tjelesnih aktivnosti te djelovanje vježbanja na zdravstveni status.

Zaključno, krećimo se barem 30 minuta dnevno. Zvuči malo, znači puno.