Započela provedba preventivnog projekta U zdravom tijelu zdrav duh – očuvajmo mentalno zdravlje mladih

Stručnim predavanjem prof. Krešimira Mandića Zdrava prehrana kao čimbenik tjelesnog i mentalnog zdravlja u ponedjeljak 15. studenog 2021. započela je provedba preventivnog projekta U zdravom tijelu zdrav duh.

Preventivni projekt U zdravom tijelu zdrav duh namijenjen je učenicima 1. razreda, koji su najvulnerabilnija skupina u pogledu mentalnog zdravlja, i učenicima 2. razreda radi uvjeta epidemije Covid-19. Ovim projektom započet će sustavno praćenje mentalnog statusa učenika. Prema provedenim istraživanjima u RH u porastu je učestalost mentalnih poteškoća kod mladih te će se kroz ovaj projekt vršiti probir učenika u riziku, istovremeno im nudeći psihološku pomoć uz uključivanje u program tjelovježbe.

Ciljevi projekta su dodatno informirati i razvijati kritičko mišljenje kod mladih u pogledu temeljnih preduvjeta tjelesnog i mentalnog zdravlja: zdravoj prehrani, važnosti spavanja i redovite tjelesne aktivnosti, razvijati kod mladih svijest i vještinu brige o sebi kroz cjelovit, multidisciplinaran pristup te brigu o tjelesnom i  mentalnom zdravlju, sustavno identificirati psihološke poteškoće kod učenika i educirati mlade o znakovima poteškoća, potaknuti mlade na traženje pomoći na putu odrastanja, poticati osobni razvoj i razvoj životnih vještina kroz destigmatizaciju psihičkih smetnji i bolesti, jačanje empatije i stvaranje pozitivnih međuljudskih odnosa.

U svom predavanju prof. Krešimir Mandić istaknuo je što sačinjava zdravu prehranu, koje hranjive tvari su potrebne našem tijelu i koju vrstu hrane bi trebalo svakodnevno konzumirati, a koju izbjegavati. Također, učenici su informirani kako zdravom ishranom, osim što mogu poboljšati svoje zdravlje i spriječiti razvoj raznih tjelesnih bolesti, mogu poboljšati svoje raspoloženje, poboljšati funkcije mozga te spriječiti razvoj pojedinih mentalnih bolesti.