Statistička olimpijada u KG-u

Europsko statističko natjecanje (ECS) jedinstveno je natjecanje koje promiče statističku pismenost među srednjoškolcima, organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima. Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske u školskoj godini 2021./2022. po peti put nastavlja s provedbom nacionalne faze Statističkog natjecanja. Uz Hrvatsku u ovoj školskoj godini sudjeluje još 18 statističkih ureda iz Europske unije.

Natjecanje se sastoji od dvije faze, nacionalne i europske, koje se održavaju tijekom tekuće godine, a provodi se u dvjema kategorijama: kategorija B za učenike 1. i 2. razreda srednje škole i kategorija A za učenike 3. i 4. razreda srednje škole.

Naša škola uključila se u natjecanje s dvije ekipe u kategoriji A.
Ekipu Sinus čine učenici Željko Gomerčić, Mihael Jambrek i Toni Radić, a u ekipi Kosinus je učenik Luka Adžić. Mentorica obiju ekipa je profesorica Katarina Soldo Obućina.

Trenutačno je završio prvi od dva kruga nacionalne faze natjecanja u kojem je trebalo riješiti tri ispita (ispit općeg znanja, ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka i ispit razumijevanja statističkog teksta) u vremenu od 17.1. do 31.1.2022.

U četvrtak 3.2.2022. objavljeni su rezultati i ekipa Sinus stekla je uvjete za drugi krug natjecanja.

Razdoblje drugog kruga natjecanja je od 4.2. do 25.2.2022. i trebat će analizirati podatke iz jednog statističkog istraživanja i izraditi prezentaciju u skladu s definiranim pravilima.

Čestitamo učenicima na sudjelovanju na Statističkoj olimpijadi i promoviranju naše škole! Ekipi Sinus želimo puno uspjeha u drugom krugu natjecanja!