30. let Škofijske gimnazije u Vipavi

U četvrtak, 23. lipnja 2022. delegacija profesora KG-a (Milena Škoda, Marijana Ćorluka i Ivana Arambašić) predvođena ravnateljem, prof. Bedeničićem, krenula je put susjedne nam Slovenije, točnije Vipave, gdje je sjedište naše sestrinske i vrlo drage Škofijske gimnazije s kojom njegujemo suradnju već gotovo cijelo desetljeće. Povod putu bila je 30. obljetnica osnutka njihove škole. Škofijska gimnazija svoju je obljetnicu proslavila svečanom priredbom koju su posebno uzveličale izvedbe njihova školskog zbora te brojni uzvanici. Usprkos vrućem ljetnom vremenu, uživali smo, a i naučili ponešto slovenskog jezika. Nakon priredbe uslijedio je domjenak i druženje sa slovenskim kolegama. Domaćini su nas srdačno dočekali i ugostile te nas i proveli svojim pitoresknim krajem pokazavši nam ljepotu predalpskog podneblja, kao i sakralnu baštinu, primjerice crkvicu sv. Hijeronima koja se skriva u visinama, okružena predivnom prirodom.

Na povratku smo se i duhovno okrijepili posjetom kartuzijanskom samostanu u Pleterju te se upoznali s redom koji svoje dane provodi u tišini, samoći i posvećenosti molitvi.

Obogaćeni novim iskustvima i zahvalni na toploj dobrodošlici, vratili smo se u Požegu sljedećeg dana radujući se novoj suradnji i nastavku prijateljstva sa susjedima.