Statistička olimpijada u KG-u

Europsko statističko natjecanje (ECS) natjecanje je koje potiče interes srednjoškolaca za statistiku te im pokazuje kakve im sve mogućnosti može otvoriti primjena stečenog statističkog znanja. Natjecanjem se testira snalažljivost učenika u pretraživanju i razumijevanju raspoloživih statističkih podataka i provjerava koliko su upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima.

Osim boljeg razumijevanja statistike, vrijednost ovog natjecanja jest i u promicanju timskog rada te u suradnji učenika u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske u školskoj godini 2022./2023. po šesti put nastavlja s provedbom nacionalne faze Statističkog natjecanja. Uz Hrvatsku u ovoj školskoj godini sudjeluje još 18 statističkih ureda iz Europske unije.

Natjecanje se sastoji od dvije faze, nacionalne i europske, koje se održavaju tijekom tekuće godine, a provodi se u dvjema kategorijama: kategorija B za učenike 1. i 2. razreda srednje škole i kategorija A za učenike 3. i 4. razreda srednje škole.

Naša škola uključila se u natjecanje s ekipom u kategoriji A. Ekipu NASČETIRI čine učenici Luka Adžić, Krešimir Dukmenić i Željko Gomerčić. Mentorica ekipi je profesorica Katarina Soldo Obućina.

Trenutačno je završio prvi od dva kruga nacionalne faze natjecanja u kojem je trebalo riješiti tri ispita (ispit općeg znanja, ispit iz korištenja izvora službenih statističkih podataka i ispit razumijevanja statističkog teksta) u vremenu od 16.1. do 30.1.2023.

U četvrtak 2.2.2023. objavljeni su rezultati i ekipa NASČETIRI stekla je uvjete za drugi krug natjecanja.

Razdoblje drugog kruga natjecanja je od 3.2.do 24.2.2022. i trebat će analizirati podatke iz jednog statističkog istraživanja i izraditi prezentaciju u skladu s definiranim pravilima.

Čestitamo učenicima na postignutom rezultatu u prvom i plasmanu u drugi krug statističkog natjecanja!