Smotra i druženje umjesto natjecanja i ljubomore

Ovogodišnji županijski LiDraNo, smotra učeničkog literarnog, dramskog i novinarskog izričaja, održan je pod budnim okom organizatora OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo na čelu s Anitom Katić, profesoricom hrvatskoga jezika i književnosti. Domaćini su nas dočekali 3. ožujka nešto prije 9 sati te smo se nakon okrjepe uputili na otvorenje smotre u kutjevačku kinodvoranu. Ondje su nas dočekali domaći učenici, ali i veseli zvuci kutjevačkog tamburaškog orkestra koji su nas razbudili slavonskom pjesmom u izvedbi profesora Ivana Karadže. Riječima dobrodošlice obratili su nam se predsjednica županijskog povjerenstva Anita Katić, ravnatelj Milorad Bandalo, gradonačelnik Josip Budimir i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Učenici koji su se predstavili u dramskom izričaju ostali su u kinodvorani, dok su novinari i literarci svoje radove predstavili u školi. Našu je školu predstavljalo sveukupno 18 učenika u svim mogućim kategorijama, a pripremali su ih mentori Marijana Ćorluka i Miroslav Paulić.

U kategoriji literarnih radova svojim su se pjesmama predstavile učenice prvih razreda Nika Trupinić (Mjesec i Moja zvijezda si ti) i Barbara Hoborka (Zvijer).

U kategoriji samostalnih novinarskih radova predstavile su se Ema Marić (Anja Bunčić, budućnost plamenih?), Ena Podobnik (Tko tu koga, da prostiš, iščekuje?) i Sara Alaber (Psovka – kulturno nematerijalno dobro).

Naša se škola predstavila i sedmim brojem školskog lista Nautes koji je predstavila urednica Sara Kuščer, radiodramom Seansa šminkanja u čijoj su realizaciji sudjelovali Ana Ciganović, Nika Trupinić i Krešimir Jaković te radijskom emisijom Euro, naš novac? koju su napravile Ema Bakula, Laura Pastierik i Matej Antolović.

Tradicionalno smo se dobro predstavili i u dramskom izričaju gdje je nastupila Sara Alaber (monolog iz drame Šest osoba traži autora) i dramska družina škole scenskom igrom (R)evoucija, a prema tekstu Maše Kolanović.

Prosudbena povjerenstva, vjerujemo, nisu imala lagan zadatak izabrati radove i učenike koji će biti predloženi za državnu smotru. Na koncu možemo biti itekako zadovoljni i ponosni jer su za državnu smotru predloženi:

Sara Alaber (3.a), članak Psovka – kulturno nematerijalno dobro (M. Paulić)

Sara Kuščer (2.b), školski list Nautes (M. Paulić)

Ana Ciganović (3.b), Dora Gajić (3,b) i Nika Trupinić (1.b), radioigra Seansa šminkanja (M. Ćorluka)

Laura Pastierik i Ema Bakula (2.b), radijska emisija Euro, naš novac (M. Paulić)

Dramska družina, scenska igra (R)evolucija, M. Kolanović (M. Ćorluka)

Članovi povjerenstva za dramski izričaj bili su: Denis Ćosić, književnik, Tanja Španjić i Silva Mihalj Živković.

Članovi povjerenstva za novinarski izričaj bili su: Aleksandra Šutalo, Lidia Gertsman i Anita Bubak.

Članovi povjerenstva za dramski izričaj bili su: glumci Jakov Bilić i Ivan Vukelić, Valentina Mirković i Mirjana Bajić.

Na državnom je povjerenstvu zadnja riječ, a svi odabrani uputit će se na državnu smotru koja će se održati u Vodicama od 24. do 28. travnja. Svima predloženima iz naše županije želimo puno sreće i nadamo se da će nas lijep broj učenika i ove godine predstavljati.