Razmjena učenika Škofijske gimnazije u Vipavi i Katoličke gimnazije u Požegi

U večernjim satima nedjelje 20. listopada 2019. započela je razmjena učenika naše škole i Škofijske gimnazije u Vipavi kada je četvero učenika iz Slovenije zajedno sa svojim profesorom stiglo u Požegu. Po dolasku su ih dočekali naši učenici te su svi zajedno sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon mise su se zaputili na večeru, a potom i u domove naših učenika kod kojih su slovenski učenici bili smješteni.

Prvi dan

Prvoga dana razmjene naši su učenici zajedno s vlč. Krunoslavom Siroglavićem proveli goste školom. Nakon toga im je predstavljen projekt „Šport uključi – probleme isključi“ te su se učenici imali priliku okušati u penjanju na umjetnoj stijeni. Potom su išli u obilazak grada Požege, crkve sv. Lovre, katedrale te Dijecezanskog muzeja. Nakon obilaska Požege zaputili su se u Kutjevo u obilazak Kutjevačkih podruma te degustaciju vina. Nakon toga su se zaputili u Slavonski Brod. U Sl. Brodu su obišli neke znamenitosti te se prošetali šetnicom pokraj Save. Za kraj su otišli na večeru te se zaputili u Požegu svojim kućama.

Drugi dan

Drugi dan su se zaputili u Viroviticu u posjetu Katoličkoj klasičnoj gimnaziji te u obilazak franjevačkog samostana i crkve sv. Roka te dvorca Pejačević. Nakon obilaska grada ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici vlč. Mario Večerić proveo ih je školom te su se nakon toga zaputili na ručak u prostorijama škole. Po povratku iz  Virovitice stali su u Voćin u svetište Gospe Voćinske. Pri povratku u Požegu zaputili su se na paintball gdje su se družili i zabavili. Nakon paintballa su se zaputili na misu u katedralu.

Treći dan

Trećega dana učenici Škofijske gimnazije u Vipavi sudjelovali su na nastavi u našoj školi. Na satu vjeronauka imali su priliku predstaviti svoju školu i domovinu te učenike 2.a upoznali s nekim zanimljivosti o njihovoj školi i domovini. Potom su se zaputili u Adrenalinski park Duboka gdje su se okušali na različitim spravama. Nakon toga su se zaputili na Jankovac te obišli grob grofa Jankovića i slap Skakavac. Za kraj dana su se zaputili u požeški kolegij gdje su večerali, a nakon večere je učenik Luka Štrukelj iz Vipavske gimnazije predstavio njihov dijaški dom. Druženje su zaključili kratkom molitvom u kapelici kolegija.

Četvrti dan

Posljednjeg dana druženja učenike je u školi dočekao ravnatelj Ivan Bedeničić koji ih je pozdravio, zahvalio na dolasku i zaželio im sretan put. Nakon toga su naši gosti krenuli put Vipave, a naši učenici natrag u školske klupe.