Novinarski kamp: „Igram, pišem, lajkam“

S ciljem popularizacije praćenja i što objektivnijeg i bogatijeg izvještavanja o događajima i natjecanjima vezanima uz školski sport Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) organizirao je osmu godinu za redom novinarski kamp Igram, pišem, lajkam. Kamp u Poreču okupio je srednjoškolske novinare iz gotovo svih hrvatskih županija koji su prijavili svoje radove iz domene školskog sporta, a među njima se našao i Patrik Antolović koji se prijavio svojim komentarom o natjecanju iz košarke za djevojke na županijskoj razini koje se – nije održalo. Patrik je u Poreč otputovao s mentorom Miroslavom Paulićem koji je također sudjelovao na edukaciji.

Četverodnevni novinarski kamp Igram, pišem, lajkam održao se od 3. do 6. ožujka u Hotelu Albatros u porečkoj Plavoj laguni za vrijeme održavanja državnog prvenstva u hrvanju i sportskom plesu za osnovne i srednje škole. Bogata cjelodnevna edukacija 4. i 5. ožujka imala je za cilj pripremiti učenike za sve vrste novinarskih zadataka, pa tako i u specifičnom sportskom novinarstvu, u kojima su se mogli okušati u nedjelju, 6. ožujka tijekom održavanja Državnog prvenstva u sportskom plesu. Tijekom dvodnevne edukacije učenicima su se predstavili i progovorili brojni iskusni predavači koji su usko vezani uz sportsko novinarstvo – Ivan Fedor, osnove radijskog novinarstva, Marin Šarec, osnove sportskog novinarstva i sportski intervjui, Tea Franjić i Marin Pavelić, sportska fotografija i snimanje, Dario Marčac, brendiranje sportskih organizacija na društvenim mrežama, Marija Bobinski, vrste novinarskih zadataka u školskom sportu… Teorijska izlaganja redovito su pratili konkretni zadatci koje su učenici morali izvršavati kako bi bili evaluirani a s ciljem praćenja njihova napretka. Prvi dio edukacije završen je u subotu malom svečanošću dodjele diploma novim IPL novinarima, dok je drugi nastavljen u nedjelju praćenjem Državnog prvenstva u sportskom plesu na kojem su plesačice iz OŠ Dobriša Cesarić osvojile zlatnu medalju u kategoriji umjetničkog plesa.

Vjerujemo da su treći dio ove edukacije praktični zadatci koje će novi IPL novinari odrađivati kako u svojim školama, tako i na županijskim i državnim natjecanjima koja će biti pozvani medijski popratiti. Što su sve naši učenici radili ovih dana možete pogledati u našoj bogatoj galeriji fotografija, na stranicama HŠSS-a kao i na društvenim mrežama.

Fotografije: Patrik Antolović i Miroslav Paulić