KG protiv vršnjačkog nasilja

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2023. – MEĐURAZREDNO NATJECANJE

Iako se službeno obilježava posljednje srijede u mjesecu veljači, Dan ružičastih majica u našoj školi obilježio se ove godine u četvrtak 2. ožujka. Stručna suradnica pedagoginja Ivana Dadić uredila je prigodni pano. Obukli smo ružičasto u znak borbe protiv svih oblika nasilja! Stručne suradnice Manuela Matijević i Nikolina Bodolović informirale su razrede o razlozima obilježavanja dana ružičastih majica, te su u svakom razredu odigrala prigodna digitalnu aktivnost sa učenicima. Ujedno, utvrdili smo najružičastiji razred po formuli : učenici/ce u ružičastim majicama u trenutku ulaska stručnih suradnica u učionicu/broj učenika x 100. Razredi su se rangirali prema udjelu ružičastih majica, a dobiveni bodovi pridodali dosadašnjima. Dijelimo svim zainteresiranim učenicima QR kod za ponovni pristup igrici.

Prigodnu aktivnost kao digitalni sadržaj izradile su Nikolina Bodolović, stručna suradnica psihologinja, i Manuela Matijević, stručna suradnica knjižničarka, te ga dijelimo svim zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima na korištenje putem poveznica:

Lakša verzija: https://im-a-puzzle.com/share/d7ce388fa8e4f50 

Teža verzija: https://im-a-puzzle.com/share/42f42707da67908

 

Jedan prijatelj može promijeniti svijet. Budimo taj prijatelj.

 

 

Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi zato što je bio odjeven u ružičastu majicu koja je simbolizirala njegovu potporu teško bolesnoj majci. Ovaj je problem riješen tako da su ružičaste majice počele nositi njegovi školski kolege te su tako ružičaste majice postale prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.  Hrvatski sabor je Dan ružičastih majica, odnosno posljednju srijedu u mjesecu veljači, 2017. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad vršnjacima. Odijevanjem ružičastih majica, građani i civilne udruge diljem Hrvatske i svijeta na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama, koje može ostaviti teške psihičke posljedice, i za žrtvi i za počinitelja nasilja. U vršnjačko nasilje ubrajamo i sve zastupljenije elektroničko nasilje.