Novinarska družina Nautes započela s realizacijom projekta „Zlato zlatne doline“

Novinarska družina Nautes po prvi se puta uključila u natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu financiranja projekata izvannastavnih aktivnosti svojim samostalnim projektom „Zlato zlatne doline“ koji bi trebao biti realiziran do kraja nastavne godine neovisno od toga hoće li projekt podržati MZO. Cilj je projekta istražiti te fotografijom, tekstom i zvukom zabilježiti tradicijsko, folklorno, prirodno, poljoprivredno, gastronomsko…blago i ljepote Zlatne doline. Cilj je kod mladih potaknuti zanimanje i razviti ljubav prema bogatstvu rodnoga kraja, sačuvati od zaborava materijalno i nematerijalno folklorno blago, u medijskom prostoru ponuditi alternativu modernim trendovima, a posebna nam je želja istaknuti učenike koji čuvaju svoju tradiciju. Svoje će tekstove i fotografije učenici objaviti na mrežnim stranicama škole, ali i ovjekovječiti u VIII. broju školskoga lista Nautes.

Prvo zlato naše doline koje smo obišli jesu vinogradi kutjevačkog vinogorja pa je novinarska družina posjetila vinograde i vinski podrum Ivana Enjingija, jednog od najpoznatijih kutjevačkih, ali i hrvatskih vinara. Domaćin nas je uputio u proces i posebnosti proizvodnje vina te nas tako upoznao s jednim od najpoznatijih zlata naše doline. Slatko grožđe i pitko vino simbol je kutjevačkih vinograda, a mi smo osim u slatkoj kapljici vina uživali i u pogledu na vinograde okupane jesenskim bojama. Recimo i to da nam je domaćin bila naša Ljubica Marković (2.b) koja i sama ponekad odrađuje neke zadatke u podrumima Enjingi zajedno sa svojom majkom Danijelom.

Drugi posjet koji smo odradili bio je obilazak OPG-a Lukić kojim nas je proveo naš kolega Ivan Lukić (3.a). Njegova obitelj bavi se ratarstvom i stočarstvom – obrađuje 200 hektara zemlje, uzgaja krave i prodaje domaće mlijeko. Ivan nas je proveo cijelim imanjem, detaljno upoznao s proizvodnjom i zajedno sa svojom obitelji ugostio kao pravi Slavonac dokazavši da ljudi Zlatne doline imaju i zlatno srce.

Iscrpnije tekstove popraćene bogatom fotogalerijom moći ćete čitati uskoro na našim mrežnim stranicama.

Foto: Nautes