Vrijeme natjecanja

Okruženi uvijek novim izazovima, a nekako bih radije upotrijebio riječ podražajima, razapeti između još uvijek prisutne realne stvarnosti i sveprisutne virtualnosti, izloženi smo natjecanjima svih mogućih sadržaja i često (ne)shvatljivih svrha.

Konkurentnost! Kompetitivnost! Novi-stari bogovi tržišta! Nihil novi sub sole!

Ništa lošega u svemu tome višetisućljetnom nastojanju da pojedinac pobjeđujući sebe pobjeđuje drugoga/druge odričući se lijenosti i inertnosti, a predajući se  krvi, naporu, suzama i znoju.

Ništa lošega na prvi pogled!

Ali, gledajući sveprisutno, a onda i svesadržajno natjecateljstvo koje je, ponekad mi se čini, potpuno zasjenilo čovjeka i čovječnost, umjesto „zastarjelih“ odricanja koja dovode do pobjede ljudskih mogućnosti, a onda i pobjednika pojedinaca, svjedoci smo pobjeda koji rezultiraju svim mogućim vrstama padova. A onda za sobom povlače i padove pratilaca, navijača, bližnjih…

Da počnem od zdravstvenih teškoća samih natjecatelja izvrgnutih gladijatorskim zahtjevima, preko nesređenih obiteljskih i društvenih statusa uzrokovanih nametnutim, neljudskim zahtjevima mnoštva gladna adrenalina do silnih kladionica, gubitaka vremena, a onda dosljedno i do (pro)padanja i pojedinaca i obitelji, a bojim se i društva.

Neka mi je slobodno skrenuti pogled, a izaziva svojom očitošću, na natjecanja koja kulminiraju različitim statusnim, profesionalnim i ne znam kakvim sve ne insignijama uspješna natjecatelja na znanstvenom, političkom, društvenom planu. Treba li posebno spominjati „lešinarsku“ sjenu posrnula čovještva u mnogoj takvoj „pobjedničkoj“ karijeri?

O „natjecanjima“ koja nam bigbraderovskim sadržajima vrijeđaju razum, a prije svega napadaju dostojanstvo bića stvorena na sliku Božju, ne želim trošiti riječi!

Vraćam se na školu, a onda i školska natjecanja koja bih volio vidjeti svakodnevno, prije svega u natjecanju protiv grijeha.

Neka bude natjecanja i osobnih uspjeha, ali ne bez rasta u svim sastavnicama ljudskog genija po zamisli Stvoritelja. Neka nam lovor-vijencem naših natjecateljskih borbi bude radost i mir čiste savjesti!