Omnes viae Romam ducunt

Pogled s kupole bazilike sv. Petra
Pogled s kupole bazilike sv. Petra

Kao i svi veliki putnici, vidio sam više nego se sjećam da sam vidio, a sjećam se više nego što sam vidio.” riječi su britanskog književnika i političara Benjamina Disraelija. Upravo su se s tom mišlju vratili maturanti naše škole s njihova maturalnog hodočašća nakon kojega su nam samo rekli: „Kolike ljepote smo vidjeli više se ne možemo ni sjetiti svakog mjesta.“

Požega i Virovitica za Rim

Sve je krenulo okupljanjem na Autobusnom kolodvoru Požega odakle smo krenuli put prema Virovitici te, kao i svih proteklih godina, nastavili do Padove, a onda i Vječnoga Grada. Padova je grad u kojem smo posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskog i crkvu sv. Lepoloda Bogdana Mandića u kojoj smo imali i prvu zajedničku svetu misu. Također, šetnjom gradom vidjeli smo i druge znamenitosti, ali već na početku moram odustati jer gdje bi bio kraj kada bih vam sve nabrajala.

Bazilika sv. Antuna Padovanskog
Bazilika sv. Antuna Padovanskog

Vatikan ili Papinska Država ili Sveta Stolica ili…

Nakon što smo se oprostili od Padove krenuli smo put Rima, središnjeg dijela našeg hodočašća, gdje smo se po dolasku u hotel odmorili za ono što nas je čekalo. Drugi dan smo se uputili prema Vatikanu gdje smo najprije posjetili baziliku sv. Petra te smo imali priliku popeti se na kupolu s koje smo uživo mogli vidjeti čudesne ljepote Vječnoga Grada i Papinske Države. Nakon toga posjetili smo poznate Vatikanske muzeje nakon kojih smo imali i dosta slobodnog vremena za prepričavanje dojmova.

Audijencija kod pape Franje

Sljedeće dane smo, ukratko, obilazili i razgledavali znamenitosti Rima gdje smo vidjeli i posjetili najpoznatije bazilike – Santa Maria Maggiore, baziliku sv. Ivana Lateranskog, baziliku Sv. Križa, sv. Pavao izvan zidina te mnoge druge. Također posjetili smo Katakombe svetog Kalista gdje su se skrivali kršćani u doba cara Nerona kojima je vjera bila zabranjena. Upravo u katakombama su spojili svoje potrebe propovijedanja nove vjere i sahranjivanja mrtvih u grobnice i svetišta. Upravo kolosalnima bili su Colosseum i Forum Romanum čija se ljepota također ne može opisati. No više od sveg u Rimu nas se dojmio susret s Papom Franjom koji nam je uputio svoju pastirsku riječ. O samoj blizini susreta sa Svetim Ocem svjedoči i slika koju donosimo u prilogu.

Na audijenciji sa Svetim Ocem
Na audijenciji sa Svetim Ocem

Točka u Ferrari

Na povratku kući posjetili smo i renesansni grad Ferraru čiji je stari dio grada na popisu UNESCO-ve svjetske baštine od 1995. godine. Od brojnih znamenitosti mi smo posjetili Castello Estense i katedralu sv. Jurja te lagano krenuli put prema kući. Naravno, uz ovaj hodočasnički dio programa našli smo vremena i za ugodna druženja i upoznavanje novih ljudi, osobito kolega iz virovitičke gimnazije. Na kraju želim reći da je ovo bilo jedno prelijepo iskustvo koje mogu i želim preporučiti svim budućim generacijama – da vide sve one klasične i moderne ljepote Rima i drugih talijanskih gradova, da se druže, upoznaju nove ljude i, neizostavno, zabave.