Susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Djelatnici u Dvorani sv. Terezije Avilske
Djelatnici u Dvorani sv. Terezije Avilske

Prije početka nove školske godine, 5. rujna u Požegi susreli su se djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije predvođeni osnivačem škola, biskupom Antunom Škvorčevićem, predstojnikom Ureda za katoličke škole naše biskupije, preč. Ivicom Žuljevićem te svom četvoricom ravnatelja.

Isus će Petru: Duc in altum!

Prvi dio programa u Dvorani sv. Terezije Avilske započeo je molitvom i čitanjem evanđeoskog ulomka u kojemu Isus poziva Petra: Duc in altum, što je ujedno i geslo katoličkih škola Požeške biskupije. Potom je preč. Žuljević uputio riječi pozdrava osnivaču i dobrodošlice svim prisutnima, napose djelatnicima novoosnovane Katoličke osnovne škole u Virovitici. Nakon što je prisutnima najavio tijek susreta, ravnatelj Odgojno-obrazovnog centra predao je riječ biskupu.

Osnivač o Odgojno-obrazovnom projektu

Osnivač o Odgojno-obrazovnom projektu
Izlaganje Požeškoga biskupa

Mons. Škvorčević progovorio je ne samo s naslova pastira jedne Crkve, niti samo u svojstvu onoga koji promiče odgoj i obrazovanje u Požeškoj biskupiji, nego i kao predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katolički odgoj. Svoje izlaganje započeo je pitanjem s kakvim raspoloženjem započinjemo novu školsku godinu. Osvrnuvši se na naviješteno evanđelje, potaknuo je prisutne da budu radosni što rade u katoličkim školama. Isus nije htio ostati na čvrstom tlu, na obali, on moli Petra da se otisnu te iz lađe poučavaju. Mnogi su razlozi te Isusove želje, rekao je biskup, istaknuvši da Isus nije htio statičnu Crkvu nego dinamičnu, živu, u pokretu, poput lađe koja plovi i ima cilj. Ljudski ciljevi su ograničeni, označeni katkada sebičnošću, zlom, kazao je biskup, te nastavio: „Svjedoci smo mnogih nevolja i danas do kojih su doveli ljudski ciljevi i strategije. Takvi ciljevi ograničavaju čovjeka da ostvari ono za što ga je Bog stvorio. Isus nije poput filozofa koji nude neke ljudske ciljeve i projekte. Isus je jedan i jedini najsnažniji izazov, on je probio granice sebičnosti, zloće i smrti. U Isusu nema teorija. On je Put, Život, Istina. Kroz dvije tisuće godina uvijek aktualan. To je polazište naših katoličkih škola!“ snažnim je riječima zaključio biskup i posvjedočio: „Mene to oduševljava! U Isusu Kristu nisam neka sporedna osoba, neznatna, nego plovim k onome cilju koji mi je postavio Bog!“

Gravissimum educationis

Ravnatelj Bedeničić
Predavanje ravnatelja Bedeničića

U drugom dijeli svoga izlaganja biskup Škvorčević je progovorio o crkvenim dokumentima, spomenuvši kao temeljni dokument deklaraciju o kršćanskoj edukaciji Gravissimum educationis II. vatikanskog sabora na kojoj se temelji i Odgojno-obrazovni projekt izrađen pri Nacionalnom uredu za katoličke škole kao pomoć školama u konkretnom ostvarenju evanđeoskih načela. Temeljna poruka toga dokumenta jest, kazao je biskup, ostvariti prijelaz od škole institucije do škole zajednice. Čovjek se ne može svesti samo na pitanje funkcioniranja društva ili gospodarstva, nastavio je biskup. „Mi želimo pristupati cjelovito čovjeku koji je osoba i kao takav neponovljivo tjelesno i duhovno biće. Zato ne govorimo samo o obrazovanju, nego o odgoju i obrazovanju.“ zaključio je biskup te dodao: „Svaki djelatnik naših škola trebao bi imati takav pristup prema povjerenim učenicima, a kao pomoć u ostvarivanju toga, škole su dobile Odgojno-obrazovni projekt. U posljednjem dijelu izlaganja požeški biskup predstavio je još neke crkvene dokumente i ugovore koji se odnose na odgoj i obrazovanje u katoličkim školama, pojasnio pojam odgojno-obrazovne zajednice i naglasio važnost uloge vjeroučitelja u katoličkim školama.

Na samom kraju biskup je zahvalio svima na njihovim nastojanjima i poželio dobar početak ravnateljima, napose novoimenovanima, prof. Ivici Bedeničiću u Katoličkoj gimnaziji u Požegi i vlč. Mariju Večeriću u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici.

S prijedloga na djelo

Euharistijsko klanjanje u Katedrali
Euharistijsko klanjanje u Katedrali

U drugom dijelu susreta, kojim je koordinirao preč. Žuljević, prof. Bedeničić kraktom je prezentacijom prikazao kako bi se mogao primijeniti odgojno-obrazovni projekt u Katoličkoj gimnaziji u Požegi, a potom je svaki od ravnatelja predstavio svoju školu i nove djelatnike. Na samom kraju ravnatelj Centra je otvorio neka pitanja praktične naravi te iz svoga višegodišnjeg iskustva dao konkretne smjernice za novu školsku godinu. Nakon kratkog predaha uslijedio je molitveni dio susreta, euharistijsko klanjanje u katedrali koje su priredili vjeroučitelji vlč. Krunoslav Siroglavić i vlč. Marijan Pavelić, a na kojem su sudjelovali predstavnici svih četiriju škola.

Program susreta nastavio se okrjepom u prostorima Odgojno-obrazovnog centra, a potom su svi djelatnici, ponajprije oni iz virovitičkih škola, imali priliku posjetiti Riznicu požeške katedrale.